Orucun vücuda yararının ve sağlığın korunması için bayramda az ve sık beslenilmesi, sütlü ve meyveli tatlıların tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan tıp otoriteleri, bayramda ağır yemekler tüketmenin veya aşırı beslenmenin sindirim sistemi hastalıkları, reflü, gastrit, kan şekeri ve kan basıncı dengesinde bozukluklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Bayram sürecinde öğünlerin az ve sık olması gerekiyor. Kabızlıktan korunmak için posa içeriği yüksek sebze, meyve ve kuru baklagillerin tüketimine mutlaka özen gösterilmesinin önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Yoğurt, ayran gibi besinlerin bağırsak florasını düzenleyici etkileri bulunduğu, ara öğün alternatifi olarak tüketilmesi gerektiği öneriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, günlük alınan şekerin 50 gramı geçmemesini belirtiyor.  Ancak, bir porsiyon baklava 60 gram şeker içeriyor. Bunun yanı sıra gün içinde tüketilen bayram şekeri ve çikolata miktarları da düşünüldüğünde risk oluşturuyor.

Fındıklı, karamelli, sütlü, beyaz çikolatalar yerine kakao miktarının daha yüksek olması sayesinde yüksek antioksidan içeriğine sahip bitter çikolataların tercih edilmesini öneren uzmanlar,  bazı bitki çaylarının aşırı tüketimi vücuttan sıvı atılımını artırdığını dile getiriyor.

Bilinçsiz bitki çayı, aşırı kahve tüketiminden uzak durulmasının gerektiğine işaret ediliyor. Asitli içecek ve hazır meyve sularının tüketilmemesi gerektiği, bu içeceklerin vücuda şeker yüklemekten öte katkı sağlamadığına dikkat çekildi.
 

Editör: Urfadasin Haber