SAĞLIK

Dermatoloji Uzmanı Melis Bal Akdoğan’dan Şanlıurfa’da Şark Çıbanı Uyarısı

Abone Ol

Yaz dönemiyle birlikte hava sıcaklıkların artması ile ortaya çıkan tatarcık sineklerine karşı ilk uyarı Ceylanpınar Ceylanpınar Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Melis Bal Akdoğan'dan geldi.

Dermatoloji Uzmanımız Melis Bal Akdoğan, Şanlıurfa’da endemik hastalığı olan Leishmania (şark çıbanı)  için yaptığı uyarıda “Endemik bölgelerde sinekler geceleri kan emdiğinden gece vücudu örten kıyafetler giyilmeli cibinlik gibi koruyucular mutlaka kullanılmalıdır” dedi.

Bu arada Şanlıurfa’da belediyeler tarafından şark çıbanı ile ilgili kimyasal mücadele yapılırken, atık suların kapalı sistemlerle uzaklaştırılması, çöplerin düzenli toplanması ve bertaraf edilmesi, hayvansal atıkların uygun yöntemlerle zararsızlaştırılması gibi çevresel vektör mücadelesi ihmal edilmemesi gerekiyor.

Şanlıurfa il genelinde tüm belediyelerin haşere ile mücadelenin etkin ve sürekli bir şekilde yapılması önem arz ediyor. Hayvan besi yerlerinde meydana gelen gübrelerin biriktirilmesine müsaade edilmemesi, biriktirilmesinin tespit edilmesi halinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından toplanarak uygun şekilde zararsız hale getirilmesi gerekiyor.

ŞARK ÇIBANI İLE İLGİLİ BİLİNMEYENLER

Şark çıbanı, Leishmania tropica adındaki mikrobun köpek, kemirgenler gibi bazı hayvanlar tarafından insanlara aktarılmasıyla oluşuyor. Mikrop insana yakarca, tatarcık, çeti sineği gibi adlar alan bir sinekle bulaşıyor. Şark çıbanı hastalığı bulaşıcı olmasına rağmen insandan insana bulaşma olasılığı çok yüksek değil. İç organlara zarar vermeyen hastalığın tedavisine zamanında başlandığı takdirde yüzde iz kalmasının önüne geçilebiliyor. Aksi takdirde hastalıktan geriye derin izler kalıyor.