GÜNDEM

Gençler ve Kadınlar Doğduğu Yerde Doymalı Mevsimlik İşçilik Son Bulmalı

Şanlıurfa mevsimlik tarım işçiliğinde liderliğini sürdürken Tarım ve orman sektörünün gelecek 10 yıllarına yön verecek 4. Tarım Orman Şûrası’nda "Gençler ve kadınlar doğduğu yerde doymalı mevsimlik işçilik son bulmalı" türünden bir mesaj çıktı

Abone Ol

Tarım ve orman sektörünün gelecek 10 yıllarına yön verecek 4. Tarım Orman Şûrası’nda 16 çalışma grubu raporlarını tamamlayarak Tarım ve Orman Bakanlığına sundu.

Akademisyen, çiftçiler, üretici birlikleri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve uzman kamu personelinin katkılarıyla oluşturulan raporlarda 2 binden fazla strateji yer aldı. Raporlardaki stratejiler enine boyuna değerlendirilerek eylem planları oluşturulacak. Şûranın “Sonuç Bildirgesi” ise 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.


Şûrada “tarımsal yapının dönüşümü”, sektörün rekabet gücünün artırılması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanılması ve kırsal kalkınmayı destekleme bağlamında kritik bir alan olarak yer aldı. Çalışma grubunun raporunda mülkiyet sorunlarının çözüme kavuşturulmadığı ve işletme bütünlüğünün sağlanmadığı bir tarım sektöründe, verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından kayda değer bir dönüşümün sağlanamayacağına işaret edildi.

Hayvansal üretime yönelik çalışma grubunun raporunda ise iş gücü sorununa dikkat çekilerek, otlatma ve sağım odaklı ağır iş gücü gereksinimi olduğu, hayvan bakıcısı ve çoban temininde sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Sürdürülebilir orman yönetimi raporunda orman ekosistemlerinin iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirilmesi ön plana çıktı.

Raporlarda, kadınlar ve gençlerin kırsalda tarımsal faaliyete devam etmesi için cazip teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi üzerinde de duruldu.