GÜNDEM

Sanatçılar ve Sanatseverler Şanlıurfa 11 Nisan Kurtuluş İlkokulu’nda Buluştu

Şanlıurfa’da sanatın farklı dallarında emek veren sanatçılar, 11 Nisan Kurtuluş İlkokulu’nda düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Abone Ol

Eğitimci Ressam Muharrem Çelik ve Dr. Necla Tosmur öncülüğünde organize edilen etkinlik, "Sivil Sanat Hareketi" platformu kapsamında gerçekleştirildi.

Hiçbir siyasi ve farklı amaçları olmadığı, sanatın farklı üslupları ile ilgilenen sanatçı dayanışması olarak yapılan bu toplantının amacı; Şanlıurfa’daki sanatsal çeşitliliği görünür kılmak, sanatçıların çalışmalarını topluma ve yöneticilere hissettirmek ve desteklerini sağlamak olarak açıklandı. Eğitimci Muharrem Çelik, bu buluşmanın altıncısı gerçekleştirdiklerini belirterek, sanatın kente ve ülkeye kültürel katkı sağladığını vurguladı.

Dr. Necla Tosmur ise sanatın insanın temel bir ihtiyacı olduğunu, Şanlıurfa’da bu ihtiyacı karşılayacak zengin bir potansiyel olduğunu ifade etti. Sivil Sanat Hareketi olarak düzenledikleri toplantıların sanatın yapıcı ve iyileştirici gücünün olması önemli geri dönüşler sağladığını da belirtti. GAP Bölgesi El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Necla Tosmur Turizm kenti olan Şanlıurfa’nın geleneksel el sanatlarının korunması ve yaşatılmasına dikkat çekerek kültür ve kongre merkezlerinin çoğaltılmasını arzuladı.

Prof. Dr. Ekrem Bektaş, sanatın sabır, gayret ve süreklilik gerektirdiğini belirterek bu hareketi doğru bir adım olarak değerlendirdi. Şair Nabi'nin Osmanlı sarayına kendini kabul ettirerek destek almasının önemine değinen Bektaş, Şanlurfa'dan Osmanlı döneminde 117 şairin çıktığını fakat sadece Nabi'nin tanınmasının düşündürücü olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Oktay Keskin, Urfa’nın etnik ve kültürel zenginliğine dikkat çekerek bu değerlerin geliştirilmesinde yöneticilerin desteğinin önemini vurguladı. Yazarlar Birliği Başkanı Cuma Ağaç ise Şanlıurfa’da uluslararası düzeyde bir kültür-sanat merkezinin eksikliğine dikkat çekti ve bu merkezin kazandırılması için mücadele edeceklerini söyledi.

Eğitimci-yazar Mehmet Sarmış, Urfa’da çok sayıda sanatçı olduğunu ifade ederken, Doç. Dr. Yasin Taş yöneticilerin sanatçılara ilgisiz kalmasının üzücü olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mahmut Kaya ise birlikte hareket edildiğinde Şanlıurfa’nın kültürel geleceğinin daha güçlü olacağını söyledi.

Ressam Nihat Kürkçüoğlu, Şanlıurfa’ya dair geniş bir resim koleksiyonuna sahip olduğunu ve sürekli Urfa’yı konu aldığını aktardı. Yazar ve Aktivist Hüseyin Güzel ise yöneticilerin sanata ve sanatçıya destek olmasının bir keyfiyet değil, sorumluluk olduğunu vurguladı.

Okul müdürü Sacide Gülel, 11 Nisan Kurtuluş İlkokulu’nun Şanlıurfa’nın milli mücadelesinde karargâh olarak kullanıldığını hatırlatarak, okulun bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sosyolog ressam Dilara Çelik, gençlerin sanatla buluşmaları için yöneticilerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğinin şart olduğunu belirtti. Hattat İsmail Özbek ise sanatın devamlılığı için sabrın şart olduğunu, desteklenmese de üretmeye devam edeceklerini söyledi.

Hattat ve ressam Mustafa Dörtbudak, sanatçılarla ilgili yıllardır dosyalar hazırlayıp sunduğunu ancak dikkate alınmadığını belirterek sanatçıların yine de hizmet etmeye devam edeceğini söyledi. Ressam Remzi Kara şiirleriyle etkinliğe renk kattı.

Ressam Ali Korkmaz, Urfa’ya kazandırdığı tabloları anlattı, oğlu Fatih Korkmaz’ın da kendi yolundan yürüdüğünü söyledi. Aktivist Zeynep Yılmaz ise Şanlıurfa hafızasının canlandırılması için önemli isimlere yer verilmesi gerektiğini vurguladı.

Oldukça verimli ve olumlu geçen bu buluşmada, bu tür toplantıların farklı mekânlarda periyodik olarak devam ettirilmesine ve konuşulanların rapor hâlinde yetkililere sunulmasına karar verildi.