GÜNDEM

Şanlıurfa Karahantepe, Şangay Arkeoloji Forumuna Damgasını Vurdu

Neolitik dönemin önemli yerleşimleri arasında yer alan Şanlıurfa'daki Karahantepe, Çin'de düzenlenen 5. Şangay Arkeoloji Forumu'nda 2023 yılının en önemli 9 "Saha Keşif ve Araştırma” projesi arasında seçildi.

Abone Ol

32 ülkeden katılımcının yaptığı 973 değerlendirme sonucunda alınan kararla Şanlıurfa Karahantepe Projesinin sadece Anadolu’da değil dünya ölçeğinde şimdiden önemli bir yer edindiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Karahantepe'yi ülkemizde yer alan Neolitik Çağ yerleşimleri arasında en önemli duraklardan biri haline getirmeyi hedefliyoruz.

Karahantepe, Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülen diğer bilimsel çalışmalar gibi dünya kültür mirasına çok önemli keşifler sunmaya devam edecek. Bu dönem, “Türk Arkeolojisinin Altın Çağı” olacaktır." dedi.

Şanlıurfa şehir merkezine 46 kilometre mesafede bulunan Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Karahantepe'de 2017'de başlatılan arkelojik kazı çalışmaları sürüyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki yapılara benzeyen ve ilk belirlemelere göre neolitik döneme ait "T" biçiminde 250'nin üzerinde dikili taş tespit edilen alandaki çalışmalarda bu yıl önemli bulgular elde edilmişti.

Bu çerçevede Karahantepe'de 2,3 metre büyüklüğünde, büyük bir penisi olan insan heykeli ortaya çıkarılmıştı. Gerçekçi bir yüz ifadesiyle, oturur vaziyette betimlenen heykel bir sekinin içerisinde zemine sabitlenmiş olarak bulunmuştu.

Ekim 2023'te bulunan heykel günlerce medyanın gündemine oturmuştu