Şanlıurfa’da kalaycılık mesleğini yapan ustalar bu meslekte artık çırak yetişmediğini kalaycılık mesleğinin bitme noktasına geldiğini dile getirdiler.

Bakırcılar çarşısı kalaycı esnafı Sedat Yayğıç urfadasın haber sitesine yaptığı açıklamada “Artık kalaycılıkta çırak yetişmiyor.  Urfa’da kaldı 2 kalaycı. Biri kab altında biride Mahmut usta.  

6 ay önce babam vefat edince bende işimi bıraktım. Baba mesleğine başladım. Nereye kadar giderse sürdüreceğiz. Eleman yetişirse yetiştireceğiz. Yetişmezse babadan oğula devam edeceğiz. Ben 6 aydır yapıyorum. Babam burada 10 yaşından beri esnaftı kalaycıydı.  6 ay önce vefat etti. Şimdi Mahmut usta ve ben baba mesleğini sürdürmeye çalışıyoruz. Çırak yetişmiyor.

Gelende 2-3 gün gün geliyorlar sonra gelmiyorlar. Normalde eskiten Urfa’da 20 kalaycı dükkânı vardı. Şimdi 2 kalaycı kaldı. Kimi kalay var 1 saat sürüyor. Kimi zaman bir kalay 5 dakika sürüyor. “ dedi.

Bakırcılar çarşısı kalaycı esnafı Hacı Mustafa Ozan ise kalaycılığı 75 yıldır yapıyor. Eskiden kalaycılık mesleğinin çok kıymetli olduğunu hatırlatan Hacı Mustafa Ozan açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Eskiden burada 50 kalaycı dükkânı vardı. Şimdi ise 2 dükkân kaldı. Bakıra tekrardan dönüş var. En sıhhatli olan bakırlar ise İzmir, İstanbul, Bursa’da lokantalarda servis tabakları oldu.

Eskiden Urfa’da bağbancılık çoktu. Bakırcılık çoktu. Alüminyum, çelik çıktı. Bakıra ilgi durdu. Ama şu sıralar bakıra yeniden ilgi var. En sıhhatli olan bakırdır. Çok zor ve zahmetli bir iş ama parası yani kazancı az. Çetin bir meslek ama bir defa babımız koymuş bizi bu yaştan sonra çıksak ne olur çıkmasak ne olur? Eskiden babalarımız ellerimizden tutardı ustaya teslim ederdi.

Eti senin kemiği benim derdi. Bunun başına bir şey gelirse seni bilirim derdi. Kahve yasak, yaramaz adamdan gezmek yasak. Akşam kitlersin eve gidersin sabah dükkâna gelirsin. Biz bu disiplinle büyüdük. Şimdi kimse yetişmiyor. Ben 10 yaşından beri bu işi yapıyorum.”(Lütfü AYDIN'ın Haberi)      

Editör: Urfadasin Haber