Dünyanın ilk ve tek canlı akvaryumu olan Şanlıurfa Balıklıgöl platosunu, her yıl binlerce hatta milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. Tarihi dokunun tek uğrak yeri olan Balıklıgöl ziyaretinde mikrofonlarımıza konuşan yerli ve yabancı turistler ne yazık ki, ziyaretlerinden pekte memnun olmadıklarını söylediler.

Görüşlerini aldığımız yerli misafirlerden Muharrem Kaldırım: “Kayseri’den geliyorum, Şanlıurfa’nın tarihi çehresini daha güzel yapmak yerine biraz daha bozmuşlar. Tarihi yerler daha temiz olabilir, doğal güzellikleri. Hz. İbrahim Peygamberin, Eyyüp Peygamberin bulunduğu yer, daha doğal olabilir. Daha güzel olabilir çevre düzenlemesi ve temizlik ile. Temizlik hususunda belediyeler biraz daha iyi çalışmalı yolları daha güzel yapabilirler. Turistlerin gelip kaldığı yerlerdeki esnafların turist buldum, buna şunu bunu yapım mantığıyla değil, doğal fiyatlar uygulanmalı. Belediyelerin kendi tesislerini kurup orada misafirleri daha güzel ağırlayabilmelerini sağlayacak yerler açmak daha iyi olabilir” dedi.

Yine Mikrofonlarımıza konuşan Sevda İşgüzar: “Ben 2009 yılında da geldim o zaman daha çok beğenmiştim. Tarihi doku ve insanlar bile daha farklıydı. Burası maneviyat Peygamberler şehri diye bilinir, insanlar dışarıdan gelenlere daha iyi davranması gerekirken iyi davranmıyorlar. Ama genel olarak çok beğendim herkesin eline emeğine sağlık. Eyüp Peygambere de gittim, kendi öz yapısı vardı orayı değiştirmişler. Ama o değişiklik eksiye götürmüş hem özünü bozmuşlar hemde o yapılan yerleri. Temiz kullanmamışlar oranın maneviyatına uygun bir temizlik görmedim, ama yine de Eyyüp Peygamberin maneviyatını yaşamak güzel” Diyerek duygularını dile getirdi.

İngiltere’den Peygamberler Şehri Şanlıurfa’ya İngiltere’den gelen Yusuf Aslan: “İngiltere’den geldim ama aslen Aksaraylıyım. Tarihimizi korumamız lazım, tarihi dokuya ellersek hiçbir anlamı kalmaz. Bu raya gezmeye gelenler orijinal olduğu için doğal olduğu için geliyorlar. Tarihi yerleri görmeye geliyoruz yoksa memlekette de taş duvar beton var. Yoksa bir anlamı olmazdı, insanların Urfa’ya gelip görmelerine balık her yerde balık var. Doğa her yerde doğa var ama Urfa’daki tarihi doku hiçbir yerde yok. Bunu korumamız lazım temiz tutmamız lazım” diyerek görüşlerini söyledi.

Bir başka yerli misafirlerden ve Hatay’dan gelen Ebru Duman ise: “Hatay’dan geldim ben 4 defadır geliyorum. Bir kere tarihi doku normalde tarihi yapılarda olan doğal özgüler her şey değişik korunmuyor. Temiz olması lazım, ben bunarlı gördüm çok üzüldüm daha iyi bakılabilir daha güzelleşe bilir. Üstüne eklenmemeli her zaman doğal ve sade olması gerekiyor. Birçok kafeler açılmış onların yerine daha sade olabilir görsel açısından. Çünkü insanlar tarihi yerleri görmeye geliyorlar, kafeleri görmeye değil. Açıkçası temiz değil, kesinlikle değil. Şekil A da görüldüğü gibi, çok kirli her yer temiz olması gerekiyor ama değil bakılması lazım bakımlı olması lazım” diyerek üzüntü duyduğunu söyledi.