Merkez Kamberiye mahallesinde bulunan tarihi su kemeri de yetkililer tarafından kaderine terk edilen tarihi yapılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Tarihi su kemeri altından geçen kanalizasyon suyu ve üzerine yapılan beton yapılar yüzünden kent adına utanç kaynağı oldu. Marka kent olma iddiasında bulunan Şanlıurfa’da böyle bir görüntünün yaşanması Urfalıları üzüyor.
İnanç Turizmine Yakışmıyor
Tarihi ve inanç turizmiyle Türkiye’de ve dünyada söz sahibi olması gereken Şanlıurfa’da yaşanan bazı görüntüler oldukça iç acıtıcı bir boyuta ulaştı. Sık sık tarihiyle ulusal ve yerel medya organlarına konu olan Şanlıurfa’da maalesef yeteri ilgi görmeyen bazı tarihi yapılar çürümeye yıkılmaya ve yok olmaya terk edilmiş. Yetkililerin unuttuğu bu su kemeri içinde bulunduğu durumdan kurtarılmayı bekliyor.
Tarihin Sıfır Noktasından Geliyor
Tarihin sıfır noktasından günümüze Göbeklitepe ile dünyaya açılan Şanlıurfa’da bazı görüntüler tarihçileri olduğu kadar Urfalıları da üzüyor. Dünyada yüzyıllarca hüküm süren büyük medeniyetlerden eserleri kalbinde barındıran Şanlıurfa’da bu eserlerden bazıları kurtarılırken bazıları da kentin betonlarına kurban edildi. Tarihi yapıların yeteri ilgiyi görmemesi tarihe saygısızlık olarak yorumlanıyor.
Çökme Riski İddiası
Tarihi su kemeri yaşı itibariyle oldukça eski bir yapı olduğundan dolayı çökme riskleri de barındırması oldukça doğal bir durum olarak kabul görüyor. Şanlıurfa tarihi Millet Hanının yanında başlayarak köprü başına kadar uzanan su kemeri karayolunun altın kalarak köprü görevi görüyor. Ancak bu görevi yapacak ya da kaldıracak güçte bir kemer olduğu ise tartışma konusu oldu. Eski taşıtlara göre yapılan kemerden ağır taşıtların geçmesi yaşlı köprünün yıkılma riskini de gündeme getiriyor.