Bir taş sütunun üzerine yıllarca önce yerleştirilen metalin gölge yansımasına uygun bir şekilde dizayn edilen saatin rakamları gösteren kısmı geometrik şekillerden oluşuyor.

Demirden parçanın milimetrik hesaplamayla yerleştirildiği ve açılarının güneşın yansıttığı gölgeye göre ayarlanan saat güneşi görmesiyle çalışıyor. Bulutlı havalarda ise saat duruyor. Çünkü gölge yansıması olmuyor. Gölge yansımasının vurduğu çizgilere verilen rakamla saatin kaç olduğu anlaşılıyor. 

Ulu Cami’nin yakınlarında esnaflık yapan Mahmut Çiçek urfadasın haber sitesi mikrofonlarına yaptığı açıklamada 300 yıllık bu saatin turistlerin ilgisini çektiğini söyledi. Saatin sabah güneşin ile çalışmaya başladığını dile getiren Mahmut Çiçek “Bu eski bir saat sistemidir. Bu çok ince bir hesapla yapılmış. Santimleri hesaplanmıştır. İyi bir matematik hesabıyla yapılmıştır.

Saniyeler değişmez. Dakikaları saatleri tek tek gösterir. Zaten burada belli ediyor.  10 dakika arayla belli ettirilir. Gelen yabancılar muhakkak buraya gelir ve merakla bunu inceler.  Ulu Cami çok eski muazzam bir yerdir. Burada eski kilisenin sütunları var. Ama Ulu Cami olarak tanıtılmıyor. Bu cami bu saat başlı başına bir tarihtir.  300-400 yıllık bir saattir. Tarihi 5 bin seneye tekabül ediyor.  Urfa’ya gelen turistler burayı görmeden gitmez.” İfadelerini kullandı.

Editör: Urfadasin Haber