URFADASIN.COM'un yeni genç yazarı Recep Karaoğlan ilk yazısında ağız ve diş sağlığına yer verdi.

Ağız ve diş sağlığı herkesin önemle üzerinde durması gereken bir konudur. Maalesef halkımız ağız ve dişlerin sağlığı hakkında yeterli bilgiye sahip değildir veya bu konuyu yeterince önemsemektedir. Bu konuda gerekli özenin ve bakımın gösterilmemesi ileride hem önemli sağlık sorunlarına hem de maddi olarak yüklü tedavi masraflarına neden olacaktır.
   Dişler ve dişetindeki yüzeylerindeki plak olarak adlandırılan yapının düzenli olarak uzaklaştırılması, diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının önlenmesinde son derece önemlidir. Uzun yıllar boyunca yapılan çalışmalar ve deneylerde plağın uzaklaştırılması hayat boyu diş ve dişleri destekleyen dokuların sağlığı için gerekli olduğunu doğrulamıştır.
    Plağın uzaklaştırılması mekanik ve kimyasal olarak iki şekilde gerçekleşir. Diş fırçası, diş ipleri ve arayüz fırçaları mekanik uzaklaştırmaya girerken, gargaralar kimyasal uzaklaştırma araçlarıdır. Diş temizliği için diş fırçası tek başına yeterli değildir. Diş fırçası dişlerin sadece ulaşılan kısımlarını temizlerken, dişler arası bölgeyi temizlemekte yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple diş fırçasının yanında bu bölgelerin temizliği için diş ipi kullanılması gerekmektedir. Amerikan Diş Hekimleri Birliği etkili bir şekilde günde 2 defa diş fırçalama ve 1 kez diş ipi veya diğer arayüz temizleyicilerinin kullanılmasını önermektedir.
    Diş fırçasının kılları ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Orta sertlikte diş fırçası tercih edilmelidir. Sert diş fırçaları dişlerde aşınmaya ve dişeti çekilmelerine sebep olurlar. Dişler çok kuvvetle fırçalanmamalıdır ve 2-3 dakikalık fırçalama yeterli olmaktadır. Dişler yatay fırçalanmamalıdır, dairesel hareketlerle yapılan fırçalama temizlikte daha etkilidir. Diş fırçaları 3 ayda bir değiştirilmelidir. Fırça kılları arasında açılma görülüyorsa fırçanın değiştirilme zamanının geldiği anlaşılabilir. Son yıllarda yaygınlaşan elektrikli diş fırçaları da tercih edilebilir. Diş macunu olarak ise florürlü diş macunları tercih edilmelidir.
   Diş fırçalamanın yanında dilin de fırçalanması gerekir. Böylelikle dilde birikerek ağız kokusuna neden olabilen mikroorganizmalar ortadan kaldırılır.
   Diş ipinin kullanımı ve önemi maalesef insanlarımız arasında yeterince bilinmemektedir. Yukarıda da bahsettiğim gibi diş fırçası dişlerin arasını temizleyememektedir. Bunun için diş ipi kullanımı gerekmektedir. Plak birikimi dişler arası bölgeden başlar ve bu bölgelerin diş ipi veya arayüz fırçaları ile temizlenmemesi sonucu diş çürüğü oluşur. Bazen ağız sağlıklı görünmesine rağmen dişler arasında oluşan gözle görünmeyen çürükler ağrılara neden olabilir. Sadece ağrı oluştuğunda değil düzenli olarak diş hekimine 6 ayda bir kontrollere gidilmelidir. 

Sonuç olarak diş ve ağız bakımı halkımız arasında çok önemsenmese de vücudun genelini etkileyen çok önemli bir konudur. Şu unutulmamalıdır: Sağlık ağızdan başlar.