Konuşmasında “siyanür felaketinin Şanlıurfa’da da tedirginlik yarattığını” söyleyen Aydınlık, bu kez de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.

ERZİNCAN’DA NELER OLMUŞTU

21 Haziran 2022 tarihinde Erzincan’ın İliç İlçesi’nde altın madeni arama faaliyetleri yürüten şirkete ait siyanür ve kimyasal dolu havuza bağlı olan boruların patlaması sonucu 20 metreküp siyanür ve kimyasal Fırat Nehri’ne çok yakın arazilere 3 saate yakın akmıştı. Yaşanan felaket sonrası gerekli çalışmaların sonucunda numuneler alınarak firmaya en üst sınırdan 16 Milyon 441 Bin Türk Lirası idari para cezası uygulanarak işletmenin faaliyeti durdurulmuştu.

SU HAYATTIR, FIRAT CAN DAMARIMIZDIR

Erzincan’da yaşanan siyanür felaketinin Şanlıurfa gibi Fırat’ın geçtiği tüm illeri etkileyeceğini belirten Aydınlık, “siyanür felaketinin peşini bırakmayacağım; su hayattır, Fırat can damarımızdır” dedi. Tüm tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini belirten Aydınlık, “nasıl ki hak, hukuk, adalet deyip tüm haklarımızı savunuyorsak doğa için de çevre için de haklarımızı savunmak zorundayız; firmaya kesilen 16 Milyon 441 Bin TL’lik ceza ya da işletmenin faaliyetinin durdurulması hiçbir şeyi geri getirmeyecek. Bu nedenle Bakan Murat Kurum’a yazılı soru önergesini gönderdim” diyerek sözlerini tamamladı.

İşte CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık’ın Bakan Kurum’a yönelttiği sorular:

1)      Siyanür ve kimyasal içeren sıvı Fırat Nehri’ne ulaşmış mıdır?

2)      Siyanür ve kimyasal içeren sıvı yeraltı sularına karışmış mıdır?

3)      Alınmış ve alınacak önlemler nelerdir?

4)      Söz konusu maden işletmesinin faaliyeti geçici süreyle mi yoksa tamamen mi durdurulmuştur?

5)      Söz konusu işletmeye idari para cezası dışında başka bir yaptırımda bulunulmuş mudur?

6)      Ne tür analizler yapılmıştır ve sonuçları nelerdir?