Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde yaptığı açıklamalard 140 bin personelin sahada olduğunu belirten Koca, "13 bin 612 kişi tedavisinin ardından taburcu oldu. 21 bin 859 yaralı hastanelerde tedavi görüyor. 51 bin yaralı diğer illerdeki hastanelere nakledildi. 114 acil müdahale bölgesi ve 25 sahra hastanesi kuruldu. Sahra hastanelerimizden 12'si gerekli tüm hastane teçhizatının bulunduğu birer hastane özelliğindedir." dedi.

"SUYUN SAĞLIKLI OLMASI BAŞTA GELEN ŞARTLARDANDIR"

Deprem bölgelerindeki salgın hastalık riskine ilişkin de konuşan Bakan, "Bir süreliğine çadırlarda yaşayacak depremzedelerimiz gibi Aile Sağlığı Merkezleri kurmaya başladık. Önceliğimiz, halk sağlığını tehdit edecek şartlara karşı mücadele etmek, bulaşıcı hastalıkların önüne geçmektir. İnanıyorum ki hayat şartları kolay olmasa da aldığımız tedbirlerle depremzedelerimiz de hayata tutunacaktır. Deprem gibi afetlerden sonra salgın hastalıkların can yakıcı olabileceğini göstermektedir. Suyun sağlıklı olması halk sağlığının başta gelen şartlardandır.

DÖKÜNTÜLÜ HASTALIK, SARILIK VE BAĞIRSAK ENFEKSİYONU TESPİT EDİLDİ

Bakanlığımızca şebeke suyunun gittiği yerlerle birlikte bin 181 noktada klor ölçümü yapılmıştır. Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler, erken uyarı sisteminin kurulmasıyla şu an kontrol altındadır. Sarılık, grip gibi hastalıklar günlük olarak takip edilmekte. 1483 kişide döküntülü hastalıklara, 61 bin 880 kişide grip benzeri hastalıklara rastlanmış ve tedavilerine başlanmıştır. Bu tehdit edici değildir, tedavilerine başlanmıştır.

"BÖLGE HALKI TİTİZLİK İÇİNDE OLMALI"

Şu an itibarıyla sağlık hastalıklara meydan vermeyecek şekilde hazırlık yapmış durumdayız. Sağlıklı su temini, ortak kullanılan alanların hijyeni, ilaçlama çalışmaları başlatılmıştır. Şehrimiz Hatay'da geniş bir organizasyonu hayata geçirmiş durumdayız. 37 il ve ilçe belediyemiz 3 ana konuda Amasya Valimiz koordinasyonuyla görev almıştır. Kolera ve tifo gibi hastalıklara rastlanmadı. Özellikle havaların ısınmasıyla bölge halkı titizlik içinde, bizler teyakkuz halinde olmalıyız. Bağırsak ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında gözlenen artış olmakla birlikte şu an afet illerimizde ciddi bir halk sağlığı tehlikesi mevcut değildir. Bizler arama ve kurtarma çalışmalarına sonuna dek devam edeceğiz. Son çalışmalarını yaptığımız 98 binanın enkazından umarım size yeni iyi haberler verebiliriz.

"TETANOZA KARŞI AŞILAR YAPILIYOR"

Tetanos hastalığına karşı gerekli aşı yapılmaktadır. Yüreklerdeki yıkımı bilmek mümkün değil, bu şehirlerin insanı bir travma yaşıyor. Bu şehirlerde insan ruhu hasar gördü. Bu acı günlerde yaşanan sevinçlerden de bahsetmek isterim. Afet bölgesinde 6 bin 447 bebek dünyaya geldi. Onlara hayırlı, uzun ömürler diliyorum. Gerekli sağlık hizmeti aksatılmaksızın verilmektedir."