Son dönemde kentsel dönüşüm çalışmalarına büyük hız verilirken yapılan yıkım çalışmalarının artması üzerine bina yıkımlarına çeki düzen verilmesi zorunluluk hale gelmişti. Kontrollü ve güvenli yıkımı sağlamak adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeni güvenli yıkım yönetmeliği hayata geçirilmişti. 

Yayımlanan yeni yönetmelik 1 Temmuz 2022 tarihi itibari ile hayata girecek. Yönetmelik için geri sayım başlarken Bakanlık tarafından kontrollü ve güvenli yıkım, yıkımla ortaya çıkan atıkların bertarafı için uygulanacak olan yöntemler tek tek açıklandı. 1 Temmuz tarihinden itibaren artık yeni yönetmelik uygulanacak. 

BİNA YIKIMINDA YENİ DÖNEM NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan yasal düzenleme ile bina yıkımında yeni dönem 1 Temmuz 2022 tarihi itibari ile resmen başlayacak. Bakanlığın resmi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada

"HATIRLATMA!

Kontrollü ve güvenli yıkım

Yıkımla ortaya çıkan atıkların bertarafı için hazırladığımız yönetmelik 1 Temmuz'da yürürlüğe giriyor. Neler mi değişecek?" diyerek merak edilen soruları yanıtladı. 
Yapılan açıklamada yeni yönetmeliğin 1 Temmuz 2022 tarihinde uygulamaya geçirileceği belirtilirken, Afet sonrası acil yıkımların, Bakanlığımız tarafından yetki belgesi verilen yıkım müteahhitlerince yapılmasının zorunlu olduğu duyuruldu. Yıkım müteahhitliği yeterlilik sistemine dahil olmak isteyen müteahhitler bakanlığın il müdürlüklerine başvuru yapacaklar. Yine yıkıma başlanmadan önce mutlaka belediyeden yıkım ruhsatı alınacak. 
Yıkım işlemlerinin ruhsat aldıktan sonra 3 ay içerisinde tamamlanması zorunlu hale gelecek. Yıkım ruhsatı ise İçişleri Bakanlığı Mekansal Adres Kayıt Sistemi üzerinden düzenlenecek. Müteahhitler yıkım işlemine başlamadan önce tüm güvenlik önlemlerini almakla yükümlü tutulacak. Kontrollü patlatma yapılacak olan yıkım işlemlerinde 7 gün önce vatandaşlar bilgilendirilecek. Kolluk ve acil yardım ekipleri hazır bulundurulacak. 

Yeniden geri dönüşümü mümkün olan tüm malzemeler yıkım şantiyesinde ayrıştırılacak ve geri dönüşüme kazandırılacak. Tehlikeli ve geri dönüşümü mümkün olmayan tüm malzemeler ise yıkım müteahhitleri tarafından ilgili mevzuatlara uygun olarak bertaraf edilecek. Yeni yönetmelik kapsamında alınan karar 1 Temmuz 2022 tarihi itibari ile uygulamaya alınacak. 1 Temmuz tarihinden itibaren tüm yıkım çalışmalarında bu kurallar geçerli olacak ve yıkım müteahhitleri iş başı yapacak.