Et yemeklerinin yanında sıklıkla kullanılan ve damaklarda enfes bir tat bırakan kekik otunun faydaları saymakla bitmiyor. Havaların soğumasıyla grip, nezle ve soğuk algınlığı hastalıkları arttı. Sizde bu hastalıklardan korunmak istiyorsanız bu çayı mutlaka için. Kekik çayı ile vücut direnciniz tavan yapacak. Peki Kekik çayı nasıl yapılır? İşte kekik çayı tarifi ve faydaları...

Et yemeklerinle sıklıkla kullanılan kekik otunu bu şekilde deneyin ve etkisini görünce şok olacaksınız. Arıların bal yapımında en fazla kullandığı otlardan olan kekik otu tam bir şifa kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalıklardan karşı vücudu koruyor. Bu tarif ile enerjiniz yerine gelecek. Peki kek çatı nasıl yapılır? Kekiğin faydaları neler? İşte böbrek taşını döken bağışıklık sistemini tavan yaptıran kekik çayı ve tarifi...

Havaların birden soğumasıyla birlikte nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar artış gösterdi. Bu hastalıklardan korunmak isteyen kişilerde bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri araştırmaya başladı. Kendine has kokusu ve tadıyla et yemeklerinin vazgeçilmesi olan keklik otu tam bir doğal antibiyotik görevi görür.

BU TARİF VÜCUT DİRENCİNİZİ TAVAN YAPTIRACAK

Birçok yemekte kullanılan keklik otu aynı zamanda çay yapımında da kullanılıyor. Yaprakları kurutulan keklik otu ısıtılarak çay haline geliyor. Aynı zamanda kekik otu yapraklarındaki uçucu yağların antiseptik özelliği sayesinde insan sıhhatine mucizevi faydalar sağlar.

k434334-59.jpg

Nane ailesine bağlı olan kekik otu zeaksantin, lutein, apigenin, naringenin ve luteolin gibi maddeler kapsar. Bunların yanı sıra B kompleksi, K, C vitaminleri ve folik asit bakımından zengindir. Tabiatta 350’den fazla kekik çeşidi vardır.

KEKLİK OTUNUN FAYDALARI NELER?

ZEHİRLİ MADDEYİ VÜCUTTAN ATAR

Keklik otu midede oluşan gaz ve kabarıklığı anında giderir. Antibakteriyel özelliği sayesinde bedendeki özgür radikalleri bedenden idrar yolu ile atar. Yemek borusu mide ve bağırsaklarda zehirli madde birikimini önler.

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLER

Uzmanlar mide ve yemek borusunda oluşan zehirli maddeleri eksiltmek için her gün bir bardak kekik çayı önerir. Aynı aman kekik ağız kokusunu da önler.

BÖBREKTEKİ KUM VE TAŞI ATAR

Böbreklerdeki akışkan oranını dengeleyerek hasarlı bakterileri idrar yoluyla atar. Böylece kum ve taş yaradılışını eksiltir.

CİLDİ YENİLER

Antibakteriyel özelliği sayesinde cildi derinlemesine arınmada oldukça tesirlidir. Ciltteki bakterileri yok ederek cildin sıkılaşmasını sağlar. Ayrıca kirleri gidererek cilde parlaklık sağlar.

k43443-19-001.jpg

STRESİ AZALTIR

Yapılan araştırmalarda günde bir bardak içilen kekik çayı ya da bir kase tavuk suyunun içerisine ilave edilen kekik beyinde bulunan dopamin ve serotinin mutluluk hormonlarının seviyesini artırdığı gözlemlenmi

KEKİK ÇAYI NASIL YAPILIR?

“Kekik çayı nasıl demlenir?” sorusunun karmaşık bir cevabı yoktur. 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik otunun üzerine 1 bardak kaynamış içme suyu ekleyin. 5 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz. Kuru kekik çayı da yapabilirsiniz. Günde 1-2 defa tüketebileceğiniz kekik çayını hazırlarken asla kaynatmayın. Kaynatıldığında içindeki etken maddeler kaybolur.

Kekik satın alırken, yeni mahsul ve dalında kurutulmuş demet biçiminde olanlardan alın. Renginin canlı, kokusunun keskin olmasına da dikkat edin.

ştir. Uzmanlar özellikle bunalıma ya da strese eğilimli bireylerin harcaması gereken ehemmiyetli bir nebat olduğunu vurguluyor.