CHP Şanlıurfa İl Başkanlığında konuya ilişkin açıklama yapan Ronayi Paydaş, Bina yıkımlarında meydana gelen toz bulutunda insan sağlığını tehdit eden maddeler nelerdir? Nasıl önlemler alınmalıdır. Bu maddenin tehlikeleri nelerdir? Urfa’da çevre ve halk sağlığı ne derecede önemseniyor? “Yıkımı yapılan binalarda yükselen toz bulutunda asbest maddesi bulunur. Asbest, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) listesinde “kesin kanserojen” olarak tanımlanmıştır.

Asbestin neden olduğu sağlık sorunları üç başlıkta toplanıyor.  Akciğer zarı kanseri, kanser dışı ağır ve ilerleyici akciğer hastalığı, gerek yıkım ekibini ve gerekse çevre ve halk sağlığını korumak adına kanser riski taşıyan asbest maddesinden korunmanın yolu asgari düzeyde gerekli tedbirlerin alınması ve usulüne uygun yıkımın yapılması gerekmektedir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmeliği binalarda bulunan, insan ve çevre sağlığı açısından son derece tehlikeli olan asbest maddesi hakkında düzenlemelere yer veriyor.

Yıkım işlemi Yönetmeliğin 1, 5, 9, 11, 15 ve 16. Maddelerine aykırı bir şekilde yıkım gerçekleşmiştir. Yine Yıkım esnasında çevre güvenliğinin ve yıkım işinde çalışanların iş güvenliğinin sağlanmaması dışında, yönetmelikte adı geçen toz bastırma sisteminin kullanılmaması nedeni ile toz ve asbest yayılımının önlenmemesi gözlemlediğimiz hatalardandır.

İnsan ve çevre sağlığı için çok ciddi bir risk teşkil eden asbest ve diğer tehlikeli kimyasallardan zarar görmemek adına, ilgili tüm kamu kurumlarını bu konuda yeterli ve etkili denetim yapmaya davet ediyor halkımızı bu konuda uyarıyoruz.

Halkımızın sağlığı, can ve mal güvenliği her şeyden önce gelir. Ve buradan halkımıza sesleniyoruz lütfen ama lütfen yıkımı yapılan bina ve çevresinden uzak durun kendi tedbirinizi alın.”