Şanlıurfa Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Fırat Nehrinin istilacı balıklardan kurtarılmasına yönelik proje kapsamında tehdit oluşturan balıkların genetik özellikleri araştırılacak.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mehmet Sabri Çelik, yaptığı açıklamada: "Doç.Dr. Arif Parmaksız öncülüğünde yapılan projede Fırat Nehrine Çinden göç eden istilacı sazan türünden (C. Gibelio; İsrail sazanı) kurtarılması ve protein olarak ekonomiye kazandırılmasına yönelik genetik çeşitlilik ve biyokimyasal analizler inceleniyor" dedi.

Dünyayı etkisi altına alan İsrail sazanı olarak bilinen istilacı balık Carassius Gibelio, Fırat Nehrinde sıklıkla görülmeye başlandı.  Bunun üzerine balık çeşitliliğini yok etme tehlikesiyle karşı karşıya kalınmaması için Fen-Fakültesi harekete geçti. Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Parmaksız’ın proje yürütücülüğünü yaptığı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yusuf Kurt’un yer aldığı projede, Fırat Nehir sistemlerinde yaşayan ve istilacı bir balık olan halk arasında İsrail Sazanı adıyla anılan Carassius gibelio türüne ait genetik çeşitlilik analizleri yapılıyor.

Tatlı sulardaki istilacı balık türlerinin yayılımının hızlı bir şekilde sürdüğünü, yerli balık türleri üzerinde baskı oluşturduğunu söyleyen Biyoloji Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Arif Parmaksız; “Yerel balık türlerinin ortamına girerek, besin, üreme ve yaşam alanlarında oluşturdukları rekabetle varlıklarını tehdit eden istilacı balıklarla hemen mücadele etmek gerekir. Bu balıkların ekonomik değeri daha düşüktür. İstilacı balıkların üreme yöntemleri yüksek adaptasyon yetenekleri ve özellikle dişi ağırlıklı üremesi sebebiyle kısa sürede yaşam alanlarında baskın ırk haline gelmektedir. Bu tür balıklar girdiği ortamlarda tüm ekolojik dengeyi bozarak katma değeri yüksek, yerli, endemik balık türlerini zamanla yok etmektedir” diye konuştu.