Kaçak elektriğin en sık kullanıldığı büyükşehir Şanlıurfa, Külliye'de tartışma konusu olmaya devam ediyor. Son dönemde Tivnikli ailesine ait Dicle Elektrik (DEDAŞ) birçok kaçak kullanıcının polis ve jandarma eşliğinde elektriğini kesmesiyle gündeme geldi.

Fakıbaba Çok Net Konuştu; İstifa Ederim Fakıbaba Çok Net Konuştu; İstifa Ederim

Edinilen bilgiye göre, bu durum bölgede AK Parti'ye olan tepkilerde artışa neden olurken devreye AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ girdi. Külliye’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz eşliğinde toplantı düzenleyen iktidar konuya el attı.

TİVNİKLİ'YE KARŞI BOZDAĞ

Geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıyla ilgili Bekir Bozdağ, “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı ile Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır milletvekillerimiz; ilgili kurum temsilcilerimiz ve DEDAŞ yetkililerinin katılımıyla, bölgemizdeki ve ilimizdeki enerji sorunları ve çözüm önerileri üzerinde kapsamlı bir değerlendirme yapıldı” ifadeleri kullanıldı.

Toplantıda Tivnikli ailesinin söz konusu kaçak elektrik kullanımına karşı kesin tavrı olduğu öğrenilirken Bekir Bozdağ’ın bunun bölge halkının tepkisini çekmeden yapılması gerektiğini vurgulaması dikkat çekti.

"KAMU MALINA ZARAR VERME"DEN İŞLEM

Yapılan görüşmelerin ardından bölgede kaçak elektrik kullananlara karşı nasıl bir tavır alınacağı merak konusu olurken Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, yaptığı açıklamada, “Kamu hizmeti veren bir şirket olarak kaçak elektrik kullanan ve bunu yaparken elektrik şebekesine zarar verenler hakkında bundan böyle ‘kamu malına zarar verme’ suçlamasıyla savcılıklara başvuracağız.” dedi.

İlk başvuru, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 26 abone için yapıldı.

YÜZDE 76'DAN YÜZDE 42'YE DÜŞÜRÜLDÜ

Dicle Elektrik'ten yapılan açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan altı ilde yaklaşık 2.2 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, 2013’ten bu yana kayıt dışı tüketimi yüzde 76’dan yüzde 42 seviyelerine düşürüldüğü belirtildi.

“ELEKTRİK DAĞITIM ŞEBEKELERİ KAMU MALIDIR”

Genel Müdür Yaşar Arvas, özelleştirme ile elektrik dağıtımıyla ilgili kamu hizmetlerinin belli bir süre için devralındığını belirtti. Arvas, “Şirketin tüm yatırımlarını içeren elektrik dağıtım şebekeleri kamu malıdır. Buna trafo, pano, yeraltı ve yerüstü dağıtım kabloları gibi tüm araç ve gereçler dahildir. Bölgemizde 2013 yılında yüzde 76 kaçak oranıyla devir işlemi yapıldı. O günden bu yana kaçak oranını yüzde 42 seviyelerine düşürdük” dedi.

Kaçak elektrik kullananların aynı zamanda kamuya ait olan şebekeye zarar verdiğini vurgulayan Arvas, “Bu şahıslar kaçak elektrik kullanarak enerjinin sürekliliğini de sekteye uğratmaktadırlar. ifadelerini kullandı.

CİZRE’DE İLK SUÇ DUYURUSU

Kaçak elektrik kullananlar hakkında daha önce “karşılıksız yararlanma” suçlamasıyla savcılıklara başvurduklarını ancak bundan sonra yeni bir yöntemle mücadele edeceklerini belirten Arvas, “Şırnak’ın Cizre ilçesinde yoğun biçimde yer altından harici hat çekerek sistemimize müdahale edilmektedir. Son kontrollerde 26 abone daha bu şekilde kaçak elektrik kullanırken tespit edildi. Bu aboneler yeraltı kablolarına zarar vermekte, kesintisiz enerji arzını sekteye uğratmaktadır. Bu müdahalelerin önüne geçmek adına artık ‘kamu malına zarar verme’ gerekçe gösterilerek suç duyurusunda bulunulacak” diye ekledi.

SEKİZ YILA KADAR HAPİS CEZASI

Konuyla ilgili açıklamalarını sürdüren Genel Müdür Arvas, başvurunun kabul edilmesi durumunda 26 abonenin, enerji alanında hizmetin aksamasına yol açması nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 152’nci maddesi uyarınca 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceklerini bildirdi.

Arvas açıklamalarının devamında, “TCK’nın ‘mala zarar verme’ suçunu içeren 151’nci maddesi, sanık için dört aydan üç yıla kadar hapis cezası öngörürken, TCK’nın 152-1 maddesi ise mala zarar vermenin nitelikli halleri arasında sayılıyor. Bu maddeye göre kamu kurumlarına ait yerlerde işlenen suçlarda ceza bir yıldan dört yıla kadar artırılabiliyor. Ancak haberleşme, enerji veya ulaşım alanında kamu hizmetinin aksaması halinde bu ceza yarısından iki katına kadar artırılabiliyor” ifadelerine yer verildi.

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR

Arvas, Dicle Elektrik’in altı ili kapsayan dağıtım bölgesinde yeraltı kablolarından kaçak hat çekme olayının en fazla Cizre ilçesinde görüldüğünü belirterek, “Bu tür olaylar Cizre ilçemizde oldukça fazla. Bunu yapanlar yeraltı kablosuna ulaşmak için hem kaldırım veya yolu kazarak zarar veriyor hem de döşenen kablolarımıza zarar veriyor. Bu durum, ekonomik zararın ötesinde ciddi bir güvenlik sorunu da oluşturuyor” dedi.

Arvas, kaçak elektrik kullananlarla ilgili ciddi cezaların gündeme geldiğini belirterek, “Abonelerimizden artık hem kendilerinin hem de komşularının kesintisiz ve güvenli elektrik kullanabilmesi için kaçak elektrik kullanmamalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: Urfadasin Haber