Olası tehlikeler giderilirken şirket yetkilileri, elektrik akımı bulunan panolara yetkisiz müdahalelerin hayati risk taşıdığına vurgu yaptı. Ayrıca, bu kişiler hakkında kamu malına zarar vermek suçundan yasal işlem başlatılacağı belirtildi.

Yetkisiz kişilerin çeşitli nedenlerle kilidini veya kapısını kırdığı elektrik panoları, Dicle Elektrik ekipleri tarafından onarılıyor. Şanlıurfa, panolara en fazla müdahalenin yaşandığı illerden biri olarak öne çıkarken, son 6 ayda tahribata uğrayan yaklaşık 3 bin elektrik panosu onarıldı ve kapı ile kilitleri yenilendi.

Yaklaşık yüzde 10’una müdahale edildi

Şanlıurfa’da bulunan toplam 37 bin Alçak Gerilim ve Sayaç Otomasyon panosunun son 6 ayda yaklaşık yüzde 10’una çeşitli sebeplerle müdahale edilerek kapaklarının tahrip edildiği tespit edildi. Bu panolardan 2 bin kadarı merkez ilçeler olan Haliliye, Eyyübiye ve Karaköprü’de, geri kalan bin kadarı ise diğer ilçelerde yer aldığı belirlendi.

Urfa’da  Prestijli Cadde de Asfalt Serimine Başlandı Urfa’da  Prestijli Cadde de Asfalt Serimine Başlandı

En fazla müdahale Suruç ilçesinde

Panolara çoğunlukla kaçak kullanım, arıza kaynaklı kesintilerde ekiplerin beklenmemesi veya borç nedeniyle kesilen enerjinin yeniden bağlanmak istenmesi gibi nedenlerle müdahale ediliyor. Bu müdahalelerin en yoğun olduğu ilçeler arasında Suruç ilk sırada yer alıyor. Son 6 ayda Suruç genelindeki 2 bin 300 elektrik panosundan 800’üne, yetkisiz kişilerce son derece tehlikeli olmasına rağmen müdahale edildiği belirlendi.

Yetkisiz müdahale hayati risk taşıyor

Dicle Elektrik Dağıtım Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, yetkisiz kişilerin elektrik yüklü panolara müdahalesinin son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, elektrik dağıtım hizmetinin güvenli ve emniyetli bir şekilde sürdürülmesinin şirketin öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı. Obut, “Vatandaşlarımızı bir kez daha elektrik panolarına kesinlikle müdahale etmemeleri konusunda uyarıyoruz. Aksi takdirde can kaybına yol açabilecek istenmeyen kazaların yaşanması kaçınılmaz olabilir. Panolara müdahale etmek yerine, vatandaşlarımızın ‘Alo 186’ numaralı çağrı merkezimize bildirimde bulunmalarını rica ediyoruz. 7/24 görevde olan arıza ekiplerimiz anında gerekli müdahaleyi yapacaktır. Ayrıca vatandaşlarımızı ve esnaflarımızı, cadde veya sokaklarındaki panolara sahip çıkmaya davet ediyoruz.” dedi.

Kamu malına zarar vermekten suç duyurusu

Dicle Elektrik’in bir kamu hizmeti yürüttüğünü ve panolar dâhil tüm dağıtım şebekesinin kamu malı olduğunu belirten Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, panolara her ne sebeple olursa olsun zarar veren, kapak ve kilitlerini kıran kişiler hakkında “kamu malına zarar verdikleri” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacağını bildirdi. Dicle Elektrik, bu sebeple ilk olarak Şırnak’ta yeraltı şebekelerine zarar veren kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ayrıca kamu malına zarar verenler, 8 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabiliyor.

Editör: Urfadasin Haber