Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnafı Odası (ŞUTEM) Başkan Selahattin Tokmak ise kentteki konut fiyatlarının kiraların artmasıyla ilgili “Özellikle bölgemizdeki depremlerle birlikte inşaat alanlarının çoğalması ile birlikte herkesin daha güvenli konut talebi üzerine işçilik maliyetinin artması ve kalifiye işçi sorunu oluşmaktadır. Bununla beraber özellikle arsa fiyatlarının yüksek olması ve konut yapımında kullanılan ürünlerin özellikle ithal olan ürünlerin fazla artmasıyla konut fiyatlarının yüksek olduğunu görüyoruz.” diyor.

Urfadasın haber adına Ahmet Sağır, Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnafı Odası Başkanı Selahattin Tokmak’a sorduğu  “6 Şubat depreminden sonra kentte kiralık konut bulmak sorun olup fırsatçılığa dönüşmüştür. Belediyelerimiz ise buna bir çare bulmak yerine billboardlarda parsel parsel arsa satış ilanları yayınlamaktadır, halktan emlâk vergisi almaktadır. Vatandaş, yüksek kira ve konut sorunundan müzdariptir. Bu sorunu kim bir çare üretecek?” sorusuna ise Selahattin Tokmak şu cevabı verdi; 

“Zaten kiralık daire sayısı az olduğundan bunu fırsat bilen mülk sahipleri her geçen gün daha da arttırarak mülkünü daha fazlasına kiraya vermek için fırsatlar arıyorlar.
Belediyeler kendi bölgelerinde konut üreterek arzı artırmaya yönelik çalışmaları daha fazla yapmaları gerekiyor. Bu şekilde ancak kira fiyatları dengelenmiş olacaktır. Ulusal medyada kiracı ev sahibi arasında yaşanan tatsız haberleri bizleri üzüyor. Yetkililerin ivedilikle bu soruna bir çare getirmeli…

“20 yıl önce 100 bin kişinin yaşayacağı alan olarak imara açılan ‘Güzel Yurt’ bölgesinde bugüne kadar Büyükşehir ve Haliliye Belediyesi alt yapı ve üst yapıyı tamamlamadan yollarını açmadan her yıl vatandaştan emlak vergisi alıyorlar. Buradaki muammayı kim çözecek?” sorusuna Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnafı Odası Başkanı Selahattin Tokmak; 

Dağeteği bölgesi tam olarak imarlı bir alan ve Şuan arsa fiyatları o bölgelerde en ucuz olan bir yerleşim yeri…

Buralardaki alt yapı çalışmaları tam olarak tamamlanıp üst yapı çalışmalarına hız verilerek sosyal donatıları hazır hale getirmek suretiyle müteahhitlerin burada konut yapması sağlanabilir. 

Böylece ucuz arsa üzerinde ucuz konut üretimine geçilmiş olur. Kaldı ki bu alanda 1700 yataklı şehir hastanesi inşaatı devam ediyor olması ve yakın zamanda hastanenin hizmete girmesi halinde bu bölgeyi daha da cazip hale getirecektir.” İfadelerini kullandı.

Şanlıurfa’da Milli Emlak’a bağlı hazine arazileri, herkesin ortak kullanım alanı olan bu arazilerin uyanık kişiler tarafından gasp edilmesi ve imar rantı gibi sorunlarla ilgili ise Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnafı Odası Başkanı Selahattin Tokmak şu açıklamayı yaptı; 

Kentteki birinci sınıf tarım arazilerinin imara açılmasını hiçbir zaman istemeyiz ve buna karşı her zaman dururuz. Kaldı ki bizim etrafımızda birçok dağlık bölge var. Kıraç ve hiçbir şekilde tarım yapılmayacak alanlar var. Eğer yeni imar çalışması yapışacak ise tarım yapılmayan bölgelerde imar çalışması yapılması gerekir diye düşünüyorum.”
 

Editör: Urfadasin Haber