Doğru kullanımıyla insan hayatı için "mucize" olabilen antibiyotiklerde direnç gelişimi, yoğun ve gereksiz tüketim sonucunda ortaya çıkıyor. 
Gereksiz ve reçetesiz doktor kontrolü olmadan gelişi güzel antibiyotik kullanımı tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de karşı karşıya olduğu önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Eczacılar Şanlıurfa’da gelişi güzel antibiyotik kullanımının geçmiş yıllarda baya yüksek olduğunu dile getirdiler.

“REÇETESİZ ANTİBİYOTİK VERİLMEDİĞİ İÇİN KULLANIMI DÜŞTÜ”

Urfadasın haber sitesine konuşan Eczacı Hatice Şimşek Taşçı “Reçetesiz antibiyotik verilmediği için kullanımı düştü. Doktorlar uygun görürlerse antibiyotik yazıyorlar. Hastaların reçetesiz alması artık mümkün değil. Doktorlar reçete yazarsa o reçeteyle alabiliyorlar. Zaten antibiyotik her soğuk algınlığında hastalıkta kullanılacak bir ilaç değil.

Hastalarda kısmen bilinçli doktorlarda ona göre tedavi uyguluyorlar. Antibiyotik kullanımı diğer senelere göre düştü. Antibiyotiği sürekli kullanırsanız daha sonraki enfeksiyon da antibiyotik size cevap vermez. Antibiyotik vücuttaki enfeksiyonu azaltmak, tedavi etmek için kullanılan bir ilaç. Sık sık antibiyotik kullanmak doğru değil.” dedi.

“ANTİBİYOTİK BENİ HASTANELİK ETTİ GEÇ KALSAYDIM ŞİMDİ YOKTUM”

Eczacı Mehmet Demir ise “Urfa’da bilinçsiz antibiyotik kullanımı var. Urfa’da sürekli antibiyotik istiyorlar. Ama bu zararlı. Bunu ben kendim yaşadım. 1 tane antibiyotik kullandım hastaneye zor yetiştim. Hastane yakın olmasaydı 3 dakika içinde yetişmeseydim gidiyordum. Bilinçsiz antibiyotik kullanmak iyi değil.” İfadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI BİLİNÇSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMIN ÖNÜNE GEÇMEYE ÇALIŞIYOR

Eczacı Şahin Özdemir de “Antibiyotiklerin insan üzerinde zararları çok fazla. En belirgin zarar böbreklere zarar veriyor. Bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanımı var. Herkes gelip kendi kafasına göre reçetesiz antibiyotik istiyor.

Yok, bu rahatsızlığım var. Yok, şu rahatsızlığım var deyip antibiyotik istiyorlar. O yüzden Sağlık Bakanlığı gelişi güzel antibiyotik satmayı yasakladı. Şuanda eczanelerde biz reçetesiz antibiyotik vermiyoruz. Gelen olursa aile hekimine yönlendiriyoruz.

Aile hekimi çare olmazsa uzman doktorlara yöneltip oradan gerekli, ilaçları yazdırıp gelip ilaçları alabiliyorlar. Antibiyotik böbreklerimizdeki faaliyeti durduruyor. Antibiyotik böbrekleri iflas etmeye kadar götürüyor. O yüzden bilinçsiz olarak antibiyotik kullanmamak gerekiyor. “ değerlendirmesinde bulundu. (Lütfü AYDIN'ın Haberi)      

Editör: Urfadasin Haber