Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) tarafından GAP Bölge Kalkınma İdaresinin (GAP BKİ) desteğiyle "Güneş Pilli Sulama Kanalı Pilot Projesi"  birçok çiftçiye ilham oldu. 

Yaklaşık 10 yıl önce Sulama kanallarının üzerine ve ayrıca mobil olarak geliştirilen güneş pilli sulama projesini, GAP Tasarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Tarım Makineleri ve Teknolojileri Bölümü Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ümran Atay yürütüyor.

Ümran Atay sosyal medya hesabından sulama kanalları üzerine kurduğu projesiyle ilgili  “Türkiye’de ilk defa açık sulama kanallarının üzerini kapatan Güneş Pilli Sulama Kanalı Pilot Projesi kurulmuştur. Bu projenin yaygınlaşmasıyla Türkiye'deki kanalların geçtiği arazilerde enerji koridoru oluşacağından kanal boyunca kesintisiz bir güç kaynağı mevcut olacaktır.

Örnek mi ? Çözüm mü? Düşünün! Güneş pilleriyle direk pompajla kesintisiz sulama yapacaksınız! Tarım 4.0’la çalıştıracaksınız! Hatta bilinen off grid ve hibrit en büyük sistem olacak!  Dünyada ilk! 7 yaşında ve hala faal!

Ayrıca 12 yıl önce düşündük, tasarladık ve yaptık. TUBİTAK TOVAG- 1001 desteğiyle yaptığımız Dünyanın ilk Mobil Güneş Pilli Sulama Makinesi ise  12 yaşında ve hâla faal.” diyor.