ŞanlıurfaÇiftçi Halil Barut, açıklamasında. “Evet beklenen asgari ücret açıklandı. Bazı kişiler memnun olurken, ülkenin büyük bir kısmı bu ücreti az buldu. Kime göre az kime göre fazla reel hesaplamalar ile analiz edelim.

  Bir iş veren iseniz (özel sektör) bu ücret fazla. Örnek verecek olursak, bir iş veren yanında 8 kişi çalıştırıyor ise bu rakam gerçekten işvereni zorlar. Vergisi ile brüt olarak işverene yansıyan maliyeti 11.750 TL. Bu rakamı 8 ile çarparsak 94.000 TL gibi yüksek bir rakam çıkıyor. Bunun yanında kirası, vergisi, elektrik, su, ısınma maliyeti, demirbaş amortisman maliyetlerini de eklersek bu işletme sahibi için büyük bir girdi maliyetidir. Ve malumunuz her işletme yüksek kâr marjını bu ekonomik krizde elde edemiyor.

  Gelelim işçi kardeşlerimize. Açıklanan asgari ücret onların hakları ve bence az bile! Ama onlarında geçindirmek zorunda olduğu bir aile veya yaşamları var. Bu ücret ile kira, elektrik, su, doğalgaz, ulaşım maliyetleri, mutfak girdileri, sağlık giderleri derken sosyal faaliyet gibi her insanın hakkı olan faaliyetlerden fedakarlık edecek. Ve bu kişi evli ve çocuk sahibi ise bu saydığımız maliyetler daha da artacak.

 Çözüm olarak asgari ücretin artmasının yanı sıra enflasyonu düşürecek hamleler yapılmalı. Ülke olarak tasarrufa gidilmeli. Devlet dairelerinde lüks arabalar satılmalı standart araçlar verilmeli. Sonuçta bizim vergilerimiz ile alınan araçlar. Ve üretici, sanayici desteklenmeli üretebilmesi için devlet projeler geliştirmeli. Verilen teşvikler var. Ama onuda kâr amaçlı alıp satan kişiler aralarında paslaşıyorlar. Aynı durum Toki evleri için de geçerli. Denetim mekanizması güçlendirilmeli reel anlamda denetimler sıkılaştırılmalı.

  Herkes kendi tarafınca haklı. Üniversite mezunu malumunuz. Atanamayan öğretmenler, ziraat mühendisleri, doktorlar. Ve sayamadığımız bölümden mezun arkadaşlarımız. Herkesin maddi olanağı farklı herkes özel sektöre atılamıyor. Veya kendi işini kuramıyor.

Kısacası bu zam çok tartışılacak. Ve bu gidişle enflasyon bu zammı da eritecektir” dedi.