Hollanda’da çekilen ve araçlarla yarışan güvercinin görüntülerini izleyenler hayrete düştü. 
Teknoloji Elçileri adlı sitede yer alan haberlere göre, Hollanda'daki güvencinin önünde giden araçlardaki türlübansı kullanarak rekor hıza ulaşması bize bisiklet ve kayak gibi spor yapanların rüzgar yada hava direnişini en aza indirmek için önlerine bir kaç sporcuyu almasının nedenini tekrar hatırlamamıza neden oldu.   

Şöyle ki, eğer hava ve yer çekimi olmasaydı pedalı ne kadar hızla çevirirsek sürekli o hızda gidecektik. Çünkü hareket halindeyken havanın önemli bir kesimi bize çarpar ve buda yavaşlamamıza neden olur. Bunu 2 örnekle açıklayalım. 

Birincisi, havanın hareket eden cismin ön yüzeyine çarpmasıyla ortaya çıkan kuvvet. Cisim, hareket ederken havayı (aynen suda yaptığımız gibi) itmesi gerekir. Hava buna belli bir direniş gösterir. Hız ne kadar yüksekse hava moleküllerine o kadar hızlı çarpar ve kuvvet o kadar fazla olur. Havayla sürtünme sonucu ortaya çıkan bu kuvveti azaltmak için bisikletçi ön alanını azaltmalıdır.

İkincisi ve daha kuvvetli olanı ise basınç sonucunda ortaya çıkar. Bisiklet sürücüsü havayı yardığı an hava ikiye ayrılır ve bisikletçinin arkasında bir türbülans oluşturur. Böylece bisikletçinin önünde daha yoğun olan havanın basıncı, arkasındaki daha az yoğunluktaki havadan yüksek olur ve bu bisiklet sürücüsünü geriye doğru iter. 

İşte bu sorularınıza cevap niteliğindeki video. Karayolunda bir güvercin, fizik yasalarının en zorunu, aerodinamik / akışkanlar mekaniğini, araçlardaki türbülansı kullanıp 100 km/s’lik hıza ulaşıyor. Hollanda’da çekilen o görüntüler izleyenlerin "Hani kuşlar için kuş beyinli deniyordu" yorumu yapılmasına neden oldu. Zeka küpü olan bu güvercin çok az enerji harcayarak diğer kuşların ulaşamayacağı hıza ulaşıyor.