İtikaf, genellikle camilerde ve mescitlerde gerçekleştirilen bir ibadettir. Belli bir sürede camide kalan kişi, tüm ihtiyaçlarını cami içerisinde giderir. Ancak belli başlı gereksinimlerini karşılamak için camiden dışarı çıkar.

Peygamber efendimiz, Ramazan ayının son on gününü camide geçirirdi. Hz. Muhammed'in sahabesi ve eşleri tarafından da yapılan itikaf ibadeti, farz değil sünnettir. Allah ile daha yakın olmak isteyen mümin kullar itikafa çekilerek, zamanlarının çoğunu ibadet ve zikir ile geçirirler.

İTİKAFLA İLGİLİ /SORU-CEVAPLAR

1. İtikafın başlangıç ve bitiş tarihi ne zamandır?

Cevap: Ramazanın 30 olduğu yılda ramazanın 20 sinin iftar vaktinden az önce, ramazanın 29 olduğu yılda ise ramazanın 19 nun iftar vaktinden az önce başlar. Bitişi ise her iki durumda ramazanın son gününün iftar vaktidir. 

Ancak bayrama bağlayan geceyi de camide geçirmek daha faziletlidir. Çünkü o gece dualar kabul olur. O geceyi ibadetle ihya edenin kalbi kalplerin manen öldüğü günde ölmez.
 

Not: Bu Yılki itikaf 21 Nisan Perşembe Günü İftar vakti girmeden önce başlayacaktır.
 

2. İtikaf nedir?

Cevap: İbadet kastıyla vakit namazlarının cemaatle kılındığı camilerde ve mescitlerde ibadet niyetiyle kalmak demektir.

3. İtikaf kaç kısma ayrılır?

Cevap: 3 çeşit itikaf vardır. 

— Adak edilmiş itikaf. Bu itikaf ne kadar süre adanmışsa o sürede oruçlu olarak camide kalmaktır. 
—  Müstahap olan itikaf ki; buda kişinin dilediği süre ibadet kastıyla camide beklemesidir. 
—  Sünneti müekkede olan itikaf ki; bu da Ramazanın son on günün de camide ibadet kastıyla beklemektir.
Not: 10 Günün tamamında itikafa müsait olamayanlar bugunlerdeki itikafın faziletinden kısmende olsa pay almak için geceleri, gündüzleri veya müsait oldukları gün sayısınca itikafa girebilirler.

4. Kadınlar için itikaf sünnet midir?

Cevap:

Bayanların evlerinde bir odayı mescid olarak belirleyip orada 10 gün itikaf niyetiyle kalmaları sünnettir. 

Erkeklerin camide aldıkları sevabı bayanlar evlerinde yaptıkları itikafla aynısını alırlar. Erkeklerin camide yapmaları ve yapmamaları gereken her şeyi bayanlar evlerinde uygularlar.

5. İtikafın önemi nedir?

Cevap:

Efendimiz(S.A.V) medinei münevvereye hicret ettikten sonra itikafı hiç terk etmemiştir. Vefatı senesinde 20 gün itikaf yapmıştır. Vefatı sonrası eşleri (annelerimiz) bunu hiç terk etmemiştir. 

İtikafa giren, güçlü bir kale olan Allah’ın evine sığınmıştır. 

İtikafa giren 10 günün tamamında namaz kılmış gibidir. Çünkü her namaz sonrası diğer namazı beklemektedir. Camide namazı bekleyen namazda gibidir. 
İtikafa giren Allah’ın özel misafiridir. İtikafa giren bir padişahın kapısına yapışıp şu işimi görmeden ben buradan ayrılmam diyen gibi Allah’ın evine yapışmış: sanki Rabbim beni bağışlamadan evin olan camiden çıkmam der gibidir. 

İtikafa girenin kadir gecesini bulma ve ihya etme olasılığı daha yüksektir. İtikaf sayesinde insanın maneviyatı düzelir. Manen ilerler ve kalbi nurlanır. Simasında kul nişaneleri parıldar. 

İtikaf ne büyük bir ganimet, ne büyük bir ilahi ikramdır. Ne yüce bir bahtiyarlıktır.

6. İtikafın edepleri nelerdir?

Cevap:

itikafta iken normalde haram olan şeylerden kaçınmada biraz daha dikkat edilmeli. Örneğin; gıybet, yalan, kırıcı söz, aldatmak, harama bakmak, faiz, küs kalmak vb.. günahlar. 
Hep susup bunun bir ibadet olduğunu düşünmek yanlıştır. Az da olsa faydalı hayırlı söz söylenmeli, vaktin çoğunu kaza namazı, Allahı zikir, kuran okumak, Efendimize salavat, Allaha hamd, tövbe, istiğfarla geçirmeli. 
Temiz ve güzel giyinmeli, güzel koku sürünmeli. Zaruret olmadıkça camiden çıkmamalı, dünya işleri azaltılmalı, yeme-içme, ticaret ve benzeri dünyevi işlerden uzak durulmalı. İtikaf süresince Allahın özel misafiri olduğunu unutmamalıdır.