Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Balıklıgöl platosunda bulunan Rızvaniye El Sanatları Külliyesinde kazaz ustası Mehmet Emin Güngör, eşi ve oğluyla farklı renkteki ipek ipliklerini işledikten sonra bunları çeşitli şekillerde değerlendirerek başta kaytan, saç bağı gibi yöresel aksesuarlara dönüştürüyor.Ekran görüntüsü 2023-06-06 085020

‘’ BU SANATIN MEZARA GİTMESİNİ İSTEMİYORUM’’

Kazaz ustası Mehmet Emin Güngör, urfadasın haber mikrofonlarına yaptığı açıklamada,’’ Bu meslek benim gözümde Türkiye’de ilimden sonra gelen en önemli meslektir. Bu meslek hem geçim için hem de eğlenmek için çok hoşuma gidiyor.

 Oğlum üniversite mezunu ama artık bu mesleği yapan kimse olmadığı için onu da yanımda yetiştiriyorum. Şimdi öğrenme aşamasında inşallah benden sonra devam ettirir.

 Ben bu sanatın mezara gitmesini istemiyor seferde kalmasını istiyorum. Bütün meslekler gitti buda gitsin istemiyorum, inşallah sahip çıkanlar olurda bu meslekte bitmez.Ekran görüntüsü 2023-06-06 085047

Ben bu mesleği her yaptığımda sanki Allah tarafından bana bir çocuk verilmiş gibi mutlu oluyorum. Tabi başkasına göre ise sadece bir ip ya da ipekten ibaret olabilir.

Agal, Kaytan yapıyoruz kadınlar, erkekler taksın diye Viranşehir tarafında altın kaytan yapıyoruz. Licelilere Zaza püskülü yaparız.

Ben daha küçük yaşta iken hem hocaya gider hem de fırsat buldukça bu işi yapmak için ustalarımızın yanına gelir ustalarımızın yapabildiği kadar yapıyoruz.

Bizim bu mesleğe çok fazla talep var gören şaşırıyor. Çünkü bu meslek 60 sene evvel terk edildi. Eskiden insanlar süs niyetine takarken şimdikiler dekor niyetine evine renk renk asıyorlar.’’ açıklamalarında bulundu.5d472822-7ddf-4ea7-950c-f3f9e312b12b