Kış aylarında soba zehirlenmeleri ve baca yangınlarının önüne geçmek için yılda en az bir kez soba bacalarının temizlenmesi gerekiyor.

Tıkalı bacalarda duman çıkışının sağlanamaması nedeniyle karbon monoksit zehirlenmelerinin yaşandığını ifade eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Nur Asoğlu, baca temizliği ile olumsuz vakaların önüne geçilebileceğini belirtti.

Kış mevsimi başlamadan soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıdığını dile getiren İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Nur Asoğlu, temizlenmeyen soba bacalarının zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep olduğunu hatırlattı.

Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazlarının ölümlere, kurum tutuşmasının ise yangınlara neden olduğunun altını çizen İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Nur Asoğlu şu önerilerde bulundu; 

"Kış mevsiminin gelmesi ile mütevellit mesken yangınlarında artışlar görülmektedir. Genelde mesken yangınlarımız sobalardan kaynaklanmaktadır. Memleketimizde vatandaşlarımız genellikle odun ve kömür sobaları kullanılıyor elektrikli ve doğalgaz ile ısınmaya çalışıyorlar.

Ancak sobaların kurulma şekli ve kullanma şekli yangınlara sebebiyet veriyorlar. Onun için sobalarımız duvardan yarım metre uzaklıkta olmalı. Divan ve koltuklardan uzak olmalı. Sobaları kurarken 2 dirsekten fazla dirsek kullanmayalım. Boru uzunluğunun artması ve 2 dirsekten fazla dirsek kullanılması yangın riskini artırıyor. Boruların tıkanmasını, isini ve kurumunu artırıyor. 

Soba borusunu bacaya çok yerleştirmemiz gerekiyor. Soba kovasını yarıya kadar dolduralım. Gece uyumadan önce kesinlikle kömür atmayalım. Sobalı doğalgazlı elektrikli olsa odalarımızı sık sık havalandıralım. Oda menfezlerini soğuk geliyor diye tıkamayalım, kapatmayalım. Oda içi menfezler bile odanın havalandırılmasına katkı sunuyor."(Lütfü AYDIN'ın Haberi)
 

Editör: Urfadasin Haber