TÜİK’in 2021 yılı Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması’na göre, Şanlıurfa’daki konutların inşa yıllarına göre dağılımında 1980 ve öncesinin yüzde 5,5,1981–2000 arasındaki yapıların yüzde 18,5, 2001 ve sonrasının yüzde 61,0 olduğunu, yapıların yüzde 14,9’nun da bilinmediğini hatırlatan mimar Bahattin Çelik, dağılım sonucunda Şanlıurfa da 1999 yılından önce inşa edilen yapıların yüzde 24 olduğunu aktardı.
Bu rakamında Şanlıurfa’da bulunan her 4 yapıdan 1’ine tekabül ettiğine dikkat çeken mimar Bahattin Yetkin, “Merkez üssünün Şanlıurfa olduğu yıkıcı bir depremde verilere göre Şanlıurfa büyük bir yıkım riski altındadır.
Sonuç olarak; bu risk göz ardı edilemeyecek boyuttadır. Şanlıurfa merkez nüfusu 1 milyonu aşmışken merkez ilçe mahallelerin birçoğunun kentsel dönüşüme ihtiyacı vardır.
Başta büyükşehir belediyesi olmak üzere ilçe belediyeleri spesifik olarak kentsel dönüşüme bir bütçe ayırmamıştır. Şanlıurfa’da kentsel dönüşüm projeleri, belediyeler ve merkezi hükümetin iş birliğiyle yürütülmelidir ve projelere önemli bütçeler ve destekler ayrılmalıdır.” dedi.