Özel plaka alma şartlarını sağlayan herkes işlemlerini hemen başlatabilir. Bunun için yapılması gerekenler kısaca aşağıdaki gibidir;

 Sıfır araç alırken:

Satış işlemleri noterde yapılmadan önce almak istenilen plakanın boşta olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Bunu öğrenmek için ise emniyet genel müdürlüğüne gitmek ya da internet sitesi aktif ise ildeki emniyet müdürlüğünün sitelerine bakmak gerekiyor.

İnternetten yapılan sorgulamalarda boştaki özel plakaları rezerve etmek mümkün. Rezerve edilen ya da emniyette sorgulatılan plaka için görevli memurun istediği bağış miktarı ödenmesi gerekiyor.
Emniyetten alınan makbuzla notere gidip ve araç satış işlemleri başlamadan evvel yetkili kişiye plaka değişimi yapmak istediğinizi söylemeniz gerekiyor.

İşlemler yapıldıktan sonra noterden alınan kağıtla en yakın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ofisine gitmelisiniz. Burada özel plaka yoğunluğa bağlı olarak yarım saat içerisinde özel plakanızı bastırmak mümkündür.

İkinci el araç alırken:

Plaka sorgulatılır, daha sonra ayırtılarak emniyete bağış tutarı ödenir. Noterden önce aracın ön ve arka plakaları sökülür. Notere gidilir ve devir işlemlerinden önce plaka değişikliği yapılacağı belirtilir. Eski plakalar Notere teslim edilir. Noterden alınan belgeyle Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ofisine gidilir. Plaka bastırılır ve araca takılır.

İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde yoğunluktan dolayı özel plaka çıkartmak daha masraflı ve daha uzun sürüyor. Bu nedenle emniyet genel müdürlüğünün sitesinde bir araç plaka sorgulama sistemi var ise işlemler daha hızlı şekilde ilerler. Ancak aksi taktirde yoğunluktan dolayı bekleme süreleri artabiliyor.