Uzun yıllar mesire yeri olarak işletilen ve 2011 yılında da Tabiat Parkı ilan edilen Şanlıurfa’nın orman vasfındaki tek alanı olan Gölpınar Tabiat Parkı, hafta sonu ziyaretçi akınına uğradı.

Urfa’da Köyler Arası Halk Oyunları Yarışması Başlıyor Urfa’da Köyler Arası Halk Oyunları Yarışması Başlıyor

Halkın açık havada dinlenme ve eğlenmesine imkân sağlayan önemli bir alan olan ve Şanlıurfa için çok önemli bir görsel zenginlik sağlayan Gölpınar Tabiat Parkı'nda 60 yıldan fazla yaşa sahip ağaçlar bulunuyor.

Doğa sevgisi ve çevre bilinci oluşturulmasına katkı sağlayacak bir alan özelliğine sahip olan Gölpınar Tabiat Parkı'nda hafta sonunda Doğa Koruma Milli Parklar DKMP)Şanlıurfa Şube Müdürlüğü ekipleri ziyaretçilerin ferah ve temiz bir ortamda zaman geçirmeleri için denetimlarde bulundu.

DKMP Şanlıurfa Şube Müdürlüğü personeli tarafından genel çevre ve ortak kullanım alanlarına ait temizlik denetimlerinin sezon boyunca devam edeceği açıklandı.

Bua arada Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesi sınırlarında bulunan ve adını Gölpınar mahallesinden alan Gölpınar Tabiat Parkı, yabani hayatın canlılığını koruduğu ve her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği bir park olma özelliğini taşıyor.

Yaban hayatı hala canlılığını koruyor

Sadece insanlara dinlenme imkanı sunmakla kalmayan Göpınar Tabiat Parkı, yaban hayatına da ev sahipliği yapıyor. Bölgede sıkça görülen keklik, tilki ve baykuş olmak üzere çok sayıda yabani hayvan da burada barınma imkanı buluyor. Şanlıurfa için büyük bir şans olan Gölpınar Tabiat Parkı bozkır ikliminin hakimiyetini kıran nadir yerler arasında yer alıyor.

Tabiat parkı içerisinde yaşayan canlı türleri

Toprak kurbağası, adi tosbağa, tarla kertenkelesi, toprak yılanı, Urfa yılanı, kızıl şahin, tahtalı, kınalı keklik, kaya güvercini, kumru, üveyik, küçük kumru, kukumav, çobanaldatan, tepeli toygar, tarla kuşu, sığırcık, serçe, saka, kirpi, akşamcı yarasa, tavşan, kızıl sincap, küçük tarla faresi, orman faresi, tilki

Park içerisinde kayıt altına alınan  bitki türleri

Kızılçam, Gelincik, Çoban Çantası, Tere, Hardal, Düğün çiçeği, Hatmi, Yonca, Korunga, Fiğ’dir.

Urfa’daki nadir yerlerden biri

Tabiat Parkı  2011 yılına kadar B tipi mesire yeri olarak işletilmiş olup 11.07.2011 tarih ve B.18.0.DMP.0.02.01.402-03-903 sayılı Bakanlık oluru ile Gölpınar B Tipi Mesire Yeri’nin statüsü değiştirilerek tabiat parkı olarak tescil edilmiştir. Gölpınar Tabiat Parkı 211,59  ha büyüklüğündedir.

Editör: Urfadasin Haber