Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesince her Cuma günü düzenlenen Cuma Sohbetleri Şair Nabi Müzesi devam ediyor.

Bu hafta “Şehircilik”in konuşulduğu sohbetin konuğu ise Ahmet Alemdar oldu.

Şanlıurfa TYB Başkanı Cuma Ağaç’ın selamlama konuşmasının ardından söz alan Alemdar, şehirlerin herkesin bir arada yaşadığı ortak alanlar olduğunu söyledi.

Alemdar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Aslında şehir meselesi de böyle bir şey. Dolayısıyla şehirle alakalı malumatımız var. Yani Mimar değil, bu hususta akademik olarak bu alanda da değiliz. Fakat ister istemez herkesin hissettiği bir şey şehir meselesi. O yüzden bizde bu işin içersinde evrilmiş insanlardan biriyiz. Çünkü şehir, hepimizin yaşadığı bir ortamdır, mekandır. Zaman ve mekan herkesin muhatap olduğu bir şey. Zaten Cenab-ı Allah’tan ayrı düştüğümüz noktalardan biri de bu. Yani bizler insan olarak şehir ve zamana muhatabız. Şehir ve zamanı aşamayız. Lakin ben acizane şöyle düşündüm, ama ben şehri okumak, bir şehri okumak ve yazmak gibi düşündüm. Bu önemli. Mesela biz okuma kabiliyetinde olmadığımız zaman salt bir yere gireriz, afaki bir şekilde bakarız. Pekte bir şey anlayamayız. Burada okuma kabiliyetinden yoksunluk var. Okuyamazsak zaten yazamayız. Böyle bir olay var.

İslam Evlerinde Haremlik, Selamlık Bölümü Vardır

Bir anlık duraklaması sırasında TYB Başkanı Cuma Ağaç ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Özçınar’ın soruları üzerine, bütün İslam beldelerinde Haremlik, Selamlık bölümü olduğunu söyleyen Ahmet Alemdar konuşmasına şöyle devam etti;

“Bütün İslam şehirlerine baktığımız zaman, tabiî ki her şehrin, her bölgenin hususi özellikleri olmakla beraber genel ortak özellikleri de var. Mesela bütün İslam beldelerinde, bütün İslam evlerinde Haremlik, Selamlık bölümü vardır. Cumbaya benzer, çıkma dediğimiz bir şey vardır. Mesela bir sofa olabilir. Bu insanlar kitap okuyarak, bir yerlerden bunu yapmıyorlar. Burada bir yaşantı birliği var. Bütün beldelerde bir medeniyet birliği var. O yüzden insanların bir araya gelmesine gerek yok. Zaten bütün insanları oraya sevk eden bir medeniyet var. O yüzden bu şehirler meydana geliyor. 1900’lü yıllarda Batıda deformasyon araçları yoktu ancak bizde çok fazla vardı ve biz hepsini halen son hızla kullanıyoruz. Adam çekiçle tarihi mahalleye giriyor, duvarları beyaz yapacakmış. Niye yapacaksa…”

Alemdar hocanın konuşmasının belli yerlerinde zaman zaman TYB üyeleri de kendi fikirlerini belirterek konu ile ilgili fikir alışverişlerinde bulundu.

Şanlıurfa’da Trafik Kazalarında 63 Kişi Hayatını Kaybetti Şanlıurfa’da Trafik Kazalarında 63 Kişi Hayatını Kaybetti

Sohbet, hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.

Editör: Mehmet Fatih Aslan