Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi Kaymakamı Kadir Duman  ‘’ 50 Köye 1000 Antep Fıstığı Aşılama Projesi’’ kapsamında Fıstık Ağacı Aşılama programına katıldı. 

Birecik’te yer alan ve fıstık yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı 50 köyde fıstık bahçelerine verim arttırmak amacıyla erkek antepfıstığı aşılaması projesi uygulanmaya ve çiftçilere gerek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü gerekse Tema Vakfı, Nestle ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü ile yapılan ortak çalışmalarla gerek fıstık bahçelerinde gerekse toplantılar yapılarak bilinçlendirilmeye devam ediliyor.

Yapılan aşılama işleminde göz aşıları kullanıldığı bu aşının ağacın gelişimini ve ürün verecek yeni dalların oluşmasını sağlıyor. Aşı ile ilgili yapılan çalışmalarda; Mart ayında tomurcukların kabarmaya başlamasından yapraklanmaya kadar olan evrede yongalı göz aşısı, Haziran ayında ise T göz aşısının meyvenin üretimi için uygun aşılar olduğu çiftçilere anlatılıyor.

352342935_1204487996881643_665938172186946694_n

AŞI KALEMİ ALINIRKEN YAPILMASI GEREKENLER

Aşı kalemi pişkin olup, üzerinde meyve olmaması gerekmektedir.
Ağacın dallarında bulunan sürüngenler, ağacın gelişimin ve meyve verecek yeni dalların oluşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle aşı kalemi gövdeye yakın olan yıllık sürgünlerden kesilmelidir.
Uzak mesafelere gönderilen aşıların iki ucu parafine batırılıp, ambalajlanmalıdır.

AŞI SONRASI BAKIM

Aşı sonrası mutlaka bakım yapılmalıdır. 20-25 gün sonra aşı bağı genişletilmeli ve sürgünler 20-25 cm olunca bağları kesilmelidir. Aşı yerinin üzerinde çıkan sürgünler temizlenmelidir.
 

Editör: Urfadasin Haber