Mera alanında 2015-2018 yılları arasında hiç bir ruhsatı olmadan çalışan dekoratif taş ocağı için ilgili ve yetkili kurumlara yapılan müracaatlar da kâr etmediği ortaya çıktı.

Köylüler,  Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile görüştü ve hiç bir izni olmadan çalışan dekoratif taş ocağı için "Devletin Malını Çalıyor Hemen Valiliğe Başvur" cevabını aldı. 

4342 sayılı Mera Kanununun ilgili maddeleri gereğince ilgili kurumlara yapılan başvurular sonucu Karaköprü Belediyesi yıkım kararı almasına rağmen yıkım kararı gecikti. Bunun üzerine köylüler, Karaköprü Belediyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bu başvuru sonucu dekoratif taş ocağının mera alanına inşa ettiği yapılar Karaköprü Belediyesi tarafından yıkıldı.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru sonucu ise Şanlıurfa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı çalışmasını durdurdu. Her şeyin ise bundan sonra ilginç şekilde başlaması dikkat çekti.

Dekoratif taş ocağı sahibi faaliyetini sürdürmek için tahsis değişikliği yoluna gitti. Dekoratif taş ocağı sahibinin, Küçükalanlı köyünden 40 kişinin mera alanında taş ocağı faaliyeti  "Uygundur " imzası toplaması üzerine Küçükalanlı Köy Muhtarı Halit Demir de ihtiyar heyeti ile tahsis değişikliğine giden taş ocağının kararını iptal için 50 hane halkından mera alanında Taş Ocağı “Uygun Değildir” imzası topladı.
 Küçükalanlı Köy Muhtarı Halit Demir topladığı 50 kişinin imzasını Şanlıurfa İl Mera Komisyonu’na ulaştırdı.

Ancak, Şanlıurfa İl Mera Komisyonu 05/07/2019-998 nolu kararı Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in 15/01/2020 tarihli  ‘Olur’u ile Dekoratif Taş Ocağına Küçükalanlı köyü 696 nolu mera alanından 19.900 metre karelik alan tahsis edildi. Dekoratif taş ocağı şu anda mera alanında kendisine tahsis edilen 19.900 metre karelik alanın dışına çıkarak  80 ile 100 dönüm üzerinde faaliyetini sürdürdüğü iddia edildi.

Köy mera alanına işletme atölyesi, atık sular için havuz inşa eden Dekoratif Taş Ocağı sahibi, 581 nolu mera alanından özel yol açtı, su kuyusu kazdı, hafriyat döktü. Dekoratif Taş Ocağı sahibi, aldığı ÇED raporunu da çalışma alanının etrafına ağaç dikimi ile birlikte bir buçuk metrelik duvar öreceğini taahhüt etmesine rağmen örmedi.

Karaköprü Kaymakamlığının 26/03/2021-15 sayılı kararı ile meranın 45 dönümlük alanına ağaç dikimi yapan Dekoratif Taş Ocağı sahibi, ağaç dikimini daha geniş bir alana da yayarak daha geniş bir alanda çalışmak için yaptı ileri sürüldü. 

Söz konusu mera alanında faliyetini sürdüren Dekoratif Taş Ocağına Şanlıurfa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı da verildi. 

4342 Sayılı Mera Kanununun 4 nolu maddesine göre mera alanları devletin hüküm ve tasarrufu altında yani Devletin malı olmasına rağmen söz konusu Dekoratif Taş Ocağı sahibinin, kimin imzası ile tahsis değişikliği yapılarak çalışmasına olanak sağlandığı merak konusu oldu.
Taş Ocağının mera alanında faaliyetini sürdürmek için aldığı Tahsis Değişikliği ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün köy muhtarlığına göndermesi gereken iki yazı iki yıldır köy muhtarlığına halen gelmemesi ise dikkat çekti.

Taş Ocağının Tahsis Değişikliği ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün köy muhtarlığına göndermesi gereken yazının ellerine 2 yıldır ulaşmaması üzerine köylüler CİMER’e başvurdu. CİMER’e yapılan başvuru üzerine köylüleri arayan Şanlıurfa Çevre Ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Aras “Yazı göndermişiz postaya takılmış olabilir.” dediği öğrenildi.

Şanlıurfa Çevre Ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Aras ile köylülerin bu görüşmesinin üzerinden çok zaman geçmesine rağmen halen Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün resmi yazısı köy muhtarlığına ulaşmadığı bildirildi.
 

Editör: Urfadasin Haber