Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Haliloğlu, Prof. Dr. Osman Çopur ve Doç. Dr. Vedat Beyyavaş tarafından yürütülen proje kapsamında yurt içi ve yurt dışından temin edilen renkli pamuk tohumları, mayıs ayında HRÜ Osmanbey yerleşkesindeki deneme alanına ekilmişti.

Yaklaşık 6 aylık bir çalışmanın ardından kahverenginin farklı tonları ve açık yeşil tonunda pamuklar yetiştirildi. Elde edilecek sonuçlara göre doğal renkli pamukların bölgede yaygınlaştırılması ve sanayide kullanılması için çalışmalar yürütülecek.

Projeyle doğal renkli olan bu pamukların bölgedeki performansları belirlenecek. Mevcut çeşitlerle yarıştırılarak lif özellikleri ve verimleri kıyaslanacak. Bölge için ideal olanları tespit edilecek. 

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından 2 yıldır devam eden projenin sonuçları yöre çiftçisiyle paylaşılıyor.
Bu arada renkli pamuklar işlenip, kumaş haline getirilip, daha sonra kazak, pantolon veya bebek giysisi gibi şekle sokulduğu zaman çok daha yüksek fiyata satılıyor. Amerika'da bu doğal renkli pamuklardan yapılan ürünler 300-350 dolara satılabiliyor.
 

Editör: Urfadasin Haber