Elektrik, Güneş enerjisi, DSİ’nin sulama zammı, Yarım kalan projeler, Pamukta Münavebe sorunlarına çözüm önerileri dışında, Fıstık ve Mercimeğe destekleme verilmesiyle ilgili beklentiler de dile getirildi.

İşte Şanlıurfa Ziraat Odası’nın 7 başlık halindeki çözüm önerileri:

1. Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin çiftçilere fahiş tutarlarda fatura kesmesi nedeniyle çiftçiler zor günler geçirmektedir. Devlet desteği yüzde 25 olarak belirlenmiş durumda. Yetkililerden beklentimiz bunun yüzde 50’ye sabit tutulması yönündedir. Devlet tarafından firmanın kestiği hayali faturaların denetlenmesi gerekmektedir. Çiftçilerimiz yüksek elektrik faturaları yüzünden blokelerle karşı karşıya kalıyor. Bu da demek oluyor ki devletin verdiği destek çiftçiye ulaşmıyor.

2. Çiftçilerimizin kendi imkanlarıyla kurmak istediği güneş enerji sistemlerinde (Tarım tarım dışı ve marjinal alan) evrakları isteniyor. Bu şartlar uygun olmadığı için çiftçilerimiz kendi güneş enerjisi sistemini kuramıyor. Bu şartların gözden geçirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çiftçilerimiz bu projeden mahrum kalacaklardır. Örnek verecek olursak (Beş dönüme güneş enerjisi kurulacak ama bin dönüm arazinin enerji sorunu çözüme kavuşmuş olacaktır.)

3. DSİ’nin sulama ücretlerine yaptığı zam çiftçilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. 2021’de dönüm başı 500 lira alınırken, 2022 için dönüm başı 1.500 lira fiyat belirlendi. Bu durum kabullenemez. Bu şekilde olursa 3 milyon dönüm arazi ekilmeyecek, sulamadan mahrum bırakılacaktır. Geçen yıl Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla Maliye Bakanlığından DSİ’ye 129 trilyon para aktarılmıştır. Şimdi ise bu parayı bir seferden almak istiyorlar. Bizim talebimiz bu paranın 6 takside bölünmesidir. Aksi durumda çiftçilerimiz bu yükün altından çıkamaz.

4. Hilvan, Siverek, Viranşehir ve merkez köylerindeki bitmiş olan projelerin ihaleye çıkarılması ve projeye bir an önce başlanması gerekmektedir. Bu durumda 2 milyon 500 bin dönüm arazi suya kavuşmuş olacaktır. GAP kapsamındaki tüm sulama projeleri faaliyete girdiğinde Şanlıurfamız Türkiye’yi doyurmaya aday olur.

5.Hali hazırda pamuktaki münavebe (3 yıl sorunu) mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır. Çiftçilerimiz dönüm başı 300 lira harcayıp fig ekiyor. Fig biçilmeden sürülüyor. Devlet desteklemeyi de tamam veriyor. Burada hem Devlet hem millet zarar görüyor. Münavebe sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır.

6.Fıstığa alan bazlı desteğin verilmesini talep ediyoruz. Türkiye›de yetişen fıstığın yüzde 42’sini yetiştiriyoruz.

7. Buğday ve Arpa’ya verilen 50 lira desteğin kırmızı mercimeğe de verilmesini talep ediyoruz. Şanlıurfa’da kırmızı mercimeğin yüzde 32’sini yetiştiriyoruz.”