Türkiye Alzheimer Derneği, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve ŞANFED işbirliğiyle organize edilecek konferans 20 Nisan Cumartesi günü İl Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda Saat 13.00'te başlayacak

Şansal,  programa İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nin ünlü Urfalı hocalarından Prof.Dr.Başar Bilgiç'in de katılacağını ve program sonunda hastaları muayene edeceğini bildirdi. Şansal, Ekip 7 kişi. Harran Üniversitesinden de 2 hoca da var.

Bunun için ŞANFED olarak Sabancı Vakfından fon da bulduk. Amacımız Alzheimer hastalığı konusunda farkındalık oluşmasına katkıda bulunmaktır.  Başar Bilgiç hoca aslen Urfalıdır, hemşerilerine bu anlamda fayda sağlamak istiyor. Etrafında hastaları olan varsa onları da bekliyoruz.'' dedi.

KONFERANSIN İÇERİĞİ 

Şansal'ın sözünü ettiği konferans Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof.Dr.Başar Bilgiç'in 'Alzheimer Hastalığı, Belirtileri, evreleri ve Korunma Tedbirleri' konulu konuşmasıyla başlayacak.. 

Daha sonra sırasıyla Türkiye Alzheimer Derneği Sorumlu Hemşiresi Ümmügül Geyik ‹Alzheimer Hastası Bakım ve İletişimi', Harran Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı hocalarından Doç.Dr.Tülin Gesoğlu Demir  "Sağlıklı Yaşlanma" Türkiye Alzheimer Derneği Hukuk Danışmanı Av.Büşra Marangozoğlu - ‹Alzheimer Hastaları ve ailelerinin yasal ve sosyal hakları›, konularını ele alacak.

15.30-17.00 saatleri arasında ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Davranış Nörolojisi ve Hareket Bozuklukları Biriminden Klinik Psikolog Sanem Sultan Yörük'ün "Deneyim Paylaşım Atölyesi" programı var. Programdan sonra Prof.Dr.Başar Bilgiç hastaları muayene edecek. 

ALZHEİMER NEDİR, NASIL ANLAŞILIR?

Alzheimer, beyin dokusunu yavaş yavaş harap eden bir beyin hastalığı olarak tanımlanabilir. Henüz tam olarak çözülmeyen bir nedenle beyin hücreleri ölüyor, beyin dokusu azalıyor, damarlar daralarak tıkanıyor ve beyin küçülmeye başlıyor.

Prof. Akif Altay: Kanserin Yayılımasında Kemik Dokusunun Rolü Büyük Prof. Akif Altay: Kanserin Yayılımasında Kemik Dokusunun Rolü Büyük

Ortalama 10 yıl içerisinde beyin 1,5kg dan 1,2 kg a düşüyor yani 300 gr kadar kayıp oluyor. Bu süreçte beyin hücreleri yani nöronlar azalıyor, zihinsel sorunlar ortaya çıkıyor. Hasta önce yakın geçmişe dair olayları unutmaya başlıyor. İlerleyen evrede ise çok eski anılarını da unutur hale gelip yakınlarını bile tanıyamayabiliyor.

Yön bulma sorunları, muhakeme sorunları, konuşma, yürüme bozuklukları, psikiyatrik sorunlar, idrar tutamama, uyuyamama gibi birçok bulgu unutkanlığa ekleniyor. Unutkanlığın göze çarptığı erken dönemde mutlaka bir uzmana görünmeli. Ayrıca son gelişmelerle birlikte artık kan testleri, kan analizleri ile de Alzheimer teşhis edilebilir.

Editör: Urfadasin Haber