Siverek’in Takoron Vadisinde gerçekleşen Kormişkan Festivaline çok sayıda Siverekli katıldı. Bir grup Siverekli tarafından organize edilen Siverek Belediyesi ve bir çok Sivil Toplum Kuruluşu tarafından da desteklenen Kormişkon Festivali yarın da devam edecek.

Festival kapsamında ünlü sanatçılar ile yerel sanatçılarla beraber halk oyunları gösterileri ve Çocuklara yönelik Uçurtma şenliği, çocuk yüz boyama etkinlikleri, Balon etkinliği ve yöresel yemeklerin dağıtımı da yapıldı.

Bu gece saat  23:30 a kadar devam edecek olan Kormişkan Festivalinde yabancı misafirlere ve sanatçılara 15 Mayıs 2022 Pazar günü tarihi yerler gezdirilerek bölgenin  tanıtımı yapılacak.

KORMİŞKAN NEDİR?

Siverek’te 1950’li yıllarda Mart ayının son haftasında çarşamba günü başlayıp bir hafta kadar süren Bahar Bayramı olarak kutlanan Kormişkan şenliklerinde aileler yiyeceklerini ve içeceklerini alır ailece pikniğe çıkar gün boyu eğlenirlerdi. Mütevazi ve renkli olduğu kadar eğlenceli geçen bu şenliklerde farklı etkinlikler yer alırdı. 

ERKEKLER:

Erkekler haşlanmış renkli yumurta tokuşturması yaparlardı. Yumurtası sağlam kalan bütün yumurtaları alırdı. Erkeklerin tek ayakla arkadan diğer ayağın başparmağını tutarak sekerek kovalamaca oynadığı “axtre” oyunu vardı. Erkekler omuz üstünden, bacak arasından uzağa büyükçe taş atma yarışı yaparlardı, kim en büyük taşı en uzağa atarsa en güçlü erkek unvanını alırdı. Ayrıca köylerde iyi atları olanlar atlarıyla at yarışı yapar, Atlarla cirit oynayıp, Cerit atma yarışı yaparlardı.

KADINLAR;

Erkeklerin bakışlarından uzak bir yerde ;  “ÇIR” diye bir çeşit ebeleme oyunu oynarlardı
6 kişi ile oynadıkları “ÇIĞIZ” diye bir çeşit çizgi oyunu vardı. Ortaya bir çizgi çizilir, kadınlardan bir kişi karşı tarafa geçer ebe olurdu, çizgiye basan yanardı. Yakan topu en önemli eğlencelerden biriydi, özellikle yemekten sonra hazmetmek için herkes katılırdı bu oyuna. Kadınlar arasında eğimli bir yerden boncuk yuvarlama oyununu da unutmamak gerekir. En önemlisi de cevizle oynanan koz oyunu vardı.

ÇOCUKLAR;

Çocuklar Gülle (Bilye) oynarlardı, Çelik çomak oynarlardı. En güzel oyunları Uçurtma uçurmaktı, kimin uçurtması göğün en üstüne çıkacak diye amansız bir mücadele verilirdi. 
 

Editör: Urfadasin Haber