Uzun bir  süreden sonra yoğun bir çapa ve emekle sevenlerini bekletmeden tüm internet satış sitelerinde, kitapçıların raflarında, kitap fuarlarında yerini alarak sevenleri ile buluşan Suruçlu Yazar Şair Recep Fırat,  yeni kitabı “Batak” isimli kitabını sosyal medya hesabında tüm sevenlerine şu sözlerle duyurdu. 
Batak, Anadolu’nun kırsal kesiminden saf, yüreği temiz bir delikanlının gurbet sancısıdır. Rızkının peşinde koşan taşralı bir delikanlının gurbet elde iş araması, sonrasında sağlıksız ve iş güvenliğinden yoksun zor koşullarda çalışmaya maruz kalması ve haksızlığa direnen bir emekçinin hak mücadelesidir. 

Sermayedar patronlar, işverenler, işçileri köle gibi çalıştırıyorlardı. Oysaki emek, yüce bir değerdir. 
İşveren patrona karşı hakkınızı aradığınızda ne yazık ki başkaldıran damgası yiyor, fişleniyorsunuz ve sonra tüm iş kapıları üzerinize kapanmaya başlıyor.

Fırat’ın parolası, ‘Direnmek ve onurlu yaşamak’, hayat görüşü ise ‘Yaşat, dürüst ol, sev ve oku’ydu.  Uyuşturucu şebekelerinin ağına düşmesi, onların vaatlerine kanması ve batağı fark etmesi ile gelişen olaylar…

Köylü, yoksul bir aile çocuğu olan Fırat, iş yaşamındaki gelgitli zorluklardan dem vuruyor, sömürü çarkını didikleyip sorguluyor. Hayatın girdaplarında o kadar savrulmasına rağmen kader ona yeni yaşamlar ve sevdalar da bahşediyor. 

Batak, iş güvencesinden yoksun işçilerin/emekçilerin ölüm kalım mücadelesinden, yitirilen emekçi canlardan söz ediyor.

RECEP FIRAT  KİMDİR?

06.03.1994 yılında Şanlıurfa / Suruç ilçesinin Yeğen köyünde tek gözlü kerpiç bir evde on kardeşten  yedincisi olarak çok nüfuslu bir ailede dünyaya geldi ve köyde büyüdü. İlkokulu Yeğen İlköğretim Okulu’nda, ortaokulu komşu köy Bellik köyünde, liseyi ilk iki yılını Suruç İmam Hatip Lisesi’nde; son iki yılını ise, değişik sebeplerden dolayı Bozova İmam Hatip Lisesi’nde okudu. Askerliğini, 21 günlük acemi birliğini Manisa / Doğu Kışla ve Batı Kışla ’da; usta birliğini İzmir / Narlıdere Ege Ordusu’nda İkmal onbaşı olarak ifa etmiştir. 

Yazar, genç yaşta gurbet hayatıyla tanıştı. İnşaatlarda her türlü zor işlerde; hamallık, sıvacılık, boyacılık, beton ve duvar yapı işlerinde; demirci de ve en son elektrik işini meslek edinip devam etti. Çalıştığı süre zarfında okumayı da hiç ihmal etmedi. Sürekli araştırma ve gözlemler yapıp, bilgilerimi arttırıp, kendini geliştirdi. 

İlk eseri tarihi aşk romanı Nar Tanesi’ni  uzun süreli bir araştırma sonucu sabır ve özveriyle ağır koşullar altında  kaleme aldı.  Kitabın son çalışmasını 22.09.2019 pazar günü, bir emekçi olarak, inşaatın on beşinci katında buz gibi soğuk beton bir duvarın dibinde, başında sarı baret üzerinde, sarı yelek montsuz üşüyerek bitirdi. Nar Tanesi romanının 1. Baskısı Ocak / 2020 de gerçekleşti.

Yazar’ın ikinci eseri olan Batak / Sosyal bir romandır. Yazarın Köy yaşantısı ve İnşaatlarda çalışırken tanık olduğu ve bizzat yaşamış olduğu haksızlıklara, feodal yapıya,  kapitalist egemen faşist düzenin dişli çarkında törpülenmiştir.  İnsanların dertlerini bizzat dinleyerek ve gözlemleyerek;  toplumsal, sınıfsal ve siyasal sorunlara parmak basarak,  halkın gerçeklerini didikleyerek kaleme almıştır.