Çökmenin yaşandığı bölgede güvenlik önlemleri alan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Restorasyon çalışmalarına ise pazartesi başlayacağını duyurdu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi açıklamasında “Tarihi zenginlikleri koruyup gelecek dönemlere aktarmak en önemli vazifelerimizden.” ifadelerini kullandı.

Restorasyon konusunda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne hem teşekkür eden hem de uyaran Sanat Tarihçi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, sosyal medyada yaptığı yorumda ” Büyükşehir belediyesine ilgisinden dolayı teşekkürler. Yıkılan yerde alınlık kemeri süslemeli bir pencere vardı. Umarım eski fotoğraflarına bakılarak yeniden yapılır. ”temennisinde bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Ömer Kırmızı, “Restorasyon denince bir tek benim mi tüylerim diken diken oluyor. Belki de kötü örneklerin çokluğundan olsa gerek... İnşallah aslına uygun bir şekilde yapılır.” dedi.

EVLİYA ÇELEBİ'NİN SEYHATNAMESİNE DE KONU OLMUŞ

1729 tarihinde tamir görmüş olan Hızanoğlu Camii ile aynı tarihlerde yapılmış olabileceği düşünülen Cincıklı Hamam,  Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde de yer alıyor.

Cincıklı Hamam’ın üzerinde kitabe olmadığı için ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor  ancak Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde XVII. yüzyılın ikinci yarısında mevcut olduğunu gösteriyor.

Cincıklı Hamam’ın, dış avlusundan ( soğukluk ) iç avlusuna ( sıcaklık ) girişteki arada ( ılıklık ) kabir olduğu söylenilen yeşil boyalı bir yapı mevcut. Bu yeşil yapının Şıh Mehmet isminde birinin kabri olduğu belirtiliyor.

Mahalleli ve hamamın müşterilerinin rivayetine göre Cincıklı Hamam’ın içindeki mezardan dolayı burada yıkanan, kırklanan kişilerin işi rast gidiyor.
Urfa da bir çok hamam bulunmasına rağmen, gelin hamamı, güvegi hamamı, doğdu hamamı, sünnet hamamı, sıra hamamı gibi durumlar için en çok rağbet gören hamam Cincıklı Hamam olduğu belirtiliyor.

MANİSİ BİLE VAR

Cincıklı Hamam için söylenen
"Cincıklı hamam
Kubbesi tamam
Bi gelin gelmiş
Babası imam" Mani halen Urfalıların dilinde. 

Editör: Urfadasin Haber