Gündüz kadınların kullandığı Cıncıklı Hamam’ın duvardan dökülen nahit taşları bulunduğu sokağı kapattı.  Hamam geleneği eskisi kadar olmadığı için çok fazla müşteri bulunmayan Cıncıklı Hamam’da oluşan göçük esnasında müşterilerin olmadığı öğrenildi.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye İlçesi Karaburç Mahallesi, Hızanoğlu Sokakta yer alan Cıncıklı Hamam’ın duvarındaki göçüğün nasıl oluştuğu henüz bilinmiyor.

b6d21c9d-e707-4362-82c2-c274dd29cef3

EVLİYA ÇELEBİ'NİN SEYHATNAMESİNE DE KONU OLMUŞ

1729 tarihinde tamir görmüş olan Hızanoğlu Camii ile aynı tarihlerde yapılmış olabileceği düşünülen Cıncıklı Hamam,  Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde de yer alıyor.

Cıncıklı Hamam’ın üzerinde kitabe olmadığı için ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor  ancak Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde XVII. yüzyılın ikinci yarısında mevcut olduğunu gösteriyor.

Cıncıklı Hamam’ın, dış avlusundan ( soğukluk ) iç avlusuna ( sıcaklık ) girişteki arada ( ılıklık ) kabir olduğu söylenilen yeşil boyalı bir yapı mevcut. Bu yeşil yapının Şıh Mehmet isminde birinin kabri olduğu belirtiliyor.

aeed7930-7c97-41bb-a13b-17226740153f

Mahalleli ve hamamın müşterilerinin rivayetine göre Cıncıklı Hamam’ın içindeki mezardan dolayı burada yıkanan, kırklanan kişilerin işi rast gidiyor.
Urfa da bir çok hamam bulunmasına rağmen, gelin hamamı, güvegi hamamı, doğdu hamamı, sünnet hamamı, sıra hamamı gibi durumlar için en çok rağbet gören hamam Cıncıklı Hamam olduğu belirtiliyor.

MANİSİ BİLE VAR

Cıncıklı Hamam için söylenen
"Cincıklı hamam
Kubbesi tamam
Bi gelin gelmiş
Babası imam" Mani halen Urfalıların dilinde. 
 

Editör: Urfadasin Haber