Urfa’nın Viranşehir ilçesinde 3 Mayıs 2026 tarihinde meydana gelen sel, fırtına ve dolu afeti sonrasında elektrik altyapısında ciddi hasarlar meydana geldi.
Aradan haftalar geçmiş olmasına rağmen Bıyıklı, Kırkgöz, Deyim, Atıcılar, Germen, Dikmen, Ergün, Yağdarlı, Tekneli, Barut, Yaban, Adşan ve Dakuzlar mahallelerinde elektrik hizmetinin gün içerisinde yalnızca birkaç saat veriliyor.
Büyük Mutlu ve Küçük Mutlu mahallelerinde ise yaklaşık on gündür hiç elektrik verilmediğini aktaran DEM Parti Urfa Milletvekili Dilan Ayan Kunt, “Yaşanan kesintiler nedeniyle halk içme suyu, gıda muhafazası ve haberleşme gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamamakta; çiftçiler ise sulama yapamadıkları için ciddi ekonomik kayıplarla karşı karşıya kalmaktadır. İçişleri Bakanlığı tarafından afet sonrasında meydana gelen zararların tazmini amacıyla Urfa için 50 milyon TL ödenek ayrıldığı açıklanmasına rağmen, enerji altyapısındaki sorunların halen giderilmemiş olması kamuoyunda soru işaretlerine neden olmaktadır.” dedi.
DEM Parti Urfa Milletvekili Dilan Ayan Kunt’un, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın cevaplamasını istediği soru önergesinde şu sorular bulunuyor;
1. 3 Mayıs 2026 tarihinde meydana gelen afet nedeniyle Viranşehir ilçesinde elektrik altyapısında meydana gelen hasarın boyutu nedir?
2. Afet nedeniyle kaç adet elektrik direği, trafo ve enerji nakil hattı zarar görmüştür?
3. Bıyıklı, Kırkgöz, Deyim, Atıcılar, Germen, Dikmen, Ergün, Yağdarlı, Tekneli, Barut, Yaban, Adşan ve Dakuzlar mahallelerinde elektrik hizmetinin yalnızca birkaç saat verilebildiği iddiası doğru mudur?
4. Büyük Mutlu ve Küçük Mutlu mahallelerinde yaklaşık on gündür hiç elektrik verilmediği iddiası doğru mudur? Doğru ise bunun nedeni nedir?
5. Afet sonrasında zarar gören enerji altyapısının onarımı için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
6. Elektrik altyapısındaki arızalar aradan geçen 20 günde neden giderilmemiştir?
7. İçişleri Bakanlığı tarafından Urfa için ayrıldığı açıklanan 50 milyon TL ödenekten Viranşehir’de zarar gören elektrik ve enerji altyapısının onarımı için herhangi bir kaynak tahsis edilmiş midir? Tahsis edilmiş ise miktarı ne kadardır?
8. Söz konusu ödeneğin kullanımı hangi kurumun koordinasyon ve denetiminde yürütülmektedir?
9. Elektrik kesintileri nedeniyle mağdur olan yurttaşların ve sulama yapamadığı için zarar gören çiftçilerin kayıplarının karşılanmasına yönelik herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
10. Elektrik dağıtım şirketinin afet sonrasında yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine ilişkin Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme veya denetim yapılmış mıdır?
11. Viranşehir’de benzer mağduriyetlerin tekrar yaşanmaması için elektrik altyapısının güçlendirilmesine yönelik herhangi bir yatırım planlanmakta mıdır?




