Osmanlı geleneğinin sürdürüldüğü ve 8 sanatçının ilahiler seslendirdiği etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, “Ramazan Haliliye’de dolu dolu yaşanır, bir başka yaşanır” dedi. 

Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü tarafından Ramazan’ın ilk gününden bu yana düzenlenen etkinlikler ile vatandaşlara unutulmaz akşamlar yaşatan Haliliye Belediyesi, Enderun Usulü Teravih Namazı geleneğini Ramazan Konseri ile taçlandırdı. Teravih namazını ilahi, salavat ve tekbirlerle güzelleştiren, beş ayrı makam icra edilerek kılınan Enderun usulü Teravih Namazı, Mehmet Kemiksiz ve Enderun Hafızlar Topluluğu tarafından Mevlana Camii’nde kılındı. 

Haliliye Belediyesi tarafından yeniden yaşatılan Enderun usulü Teravih Namazı geleneğinin ardından sahne alan Tasavvuf Müziği Sanatçıları Sami Savni Özer, Mehmet Kemiksiz, Mustafa Akbaş, Yunus Balcıoğlu, Mustafa Alphayta, Mevlidhan Ahmet Uzunoğlu, Ramazan Kutlu ve Bilal Demiryürek seslendirdikleri ilahilerle vatandaşlara unutulmaz bir akşam yaşattı. Yaklaşık 2 saat süren Ramazan Konserinde vatandaşlar seslendirilen ilahilere eşlik ederken, etkinlik alanında meyan şerbeti ve çeşitli ikramlar yapıldı.

Etkinlikte ise Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ertuğrul Soysal, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Kaymakamı Metin Esen, İl Müftüsü Ramazan Tolan ve çok sayıda vatandaş yer aldı.  

BAŞKAN CANPOLAT: RAMAZAN HALİLİYE’DE BİR BAŞKA YAŞANIR 

Osmanlı’da bir gelenek olan Enderun usulü Teravih Namazı atmosferini Haliliye’de yaşattıklarını ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, “Ramazan Haliliye'de bir başka yaşanır" dedi. Başkan Canpolat, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Haliliye’de Ramazan bir başka güzel diyoruz. Haliliye’deki Tasavvuf Konserimize hoş geldiniz, şeref verdiniz. Bugün bizleri onurlandıran, Şanlıurfa’da da göz doktoru olarak çalışma yapmış olan Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcımız Ertuğrul Soysal’a çok teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanım da Ramazan Şanlıurfa’da bir başka güzel, mutlaka geleceğim dedi. Bugün buradaki atmosferi hep birlikte kendisiyle teneffüs ediyoruz. Burası bir Mevlevihane külliyesi, bir Mevlevi kültürü burada yaşatılacak. Değerli Kasım Hafız hocama ve yönetim kurulu üyelerine de teşekkür ediyoruz. Bizler belediyeler olarak nasıl ki farklı konularda hizmetinizdeysek, sosyal etkinliklerle de emirlerinizde, dualarınızda olmaya, gönüllerinize dokunmaya devam edeceğiz. İnşallah hep birlikte birbirimize dua edeceğiz. Bugün, burada aramızda bulunan değerli hocalarım, fisebilillah bedelsiz bir şekilde aramızda bulunuyorlar. Urfa’dan bir selam üzerine buraya geldiler. Çok değerli Sami Savni Özer, Mehmet Kemiksiz, Mustafa Akbaş, Yunus Balcıoğlu, Mustafa Alphayta, Ahmet Uzunoğlu, Ramazan Kutlu ve Bilal Demiryürek hocalarıma teşekkür ediyorum. Ramazan Haliliye’de dolu dolu yaşanır, bir başka güzel yaşanır.”

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, “Ramazan’ın son 10 gününe, uğurlama dönemine girdik. Ramazan, aynı zaman iç dünyamızla muhasebemizi yaptığımız, daha çok Allah ile yoğunlaştığımız mübarek bir ay. Ramazan Urfa’da daha güzel kutlanır, daha güzel hissedilir ve yaşanır” dedi. 

Ramazan ruhunun yaşatıldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’a teşekkür ederek, “Ramazan güzelliği içerisinde ayrı bir güzellik yaşatan Mehmet Canpolat Başkanımıza teşekkür ediyorum. Dinlerken kendimizi farklı bir dünyada gördük, muhabbeti, gönülü gördük. Ramazan’ın içerisinde kendimize ve hepimize tavsiyem şu, güzel değerlendirelim. Güzel bir gece, güzel ilahiler seslendiren sanatçılarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Program, İl Müftüsü Ramazan Tolan tarafından okunan duaların ardından sona erdi.

Enderun usulü teravih nedir, nasıl kılınır?

Enderun Usulü Teravih, iki şekilde kılınır. Birincisinde imam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. Buna göre ilk gecede geçkileri müezzinler sağlar. Namazda Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler ise asla rastgele seçilmez. Manalarına bakılarak tertip edilirler.

Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetlerinden oluşur. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde yerini Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahilere bırakır. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler okunur. Kısacası Enderun Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musiki’nin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir.

Editör: Urfadasin Haber