Bunun en büyük örneği de Şanlıurfa turizminin kalbinin attığı Tarihi Çarşılar Bölgesi ve Haşimiye Bölgesinde yaşanıyor. 

Urfadasın haber sitesine “Şimdi bu garip konu nereden aklınıza takıldı” diyebilirsiniz. Soranları da haklı buluyoruz. Ama kültür varlıklarımızı görmek için yaptığı geziler sırasında turistlerin çisini - kakasını tutmak zorunda olması da bir gerçek.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Haşimiye Meydanında Mevlevihane Camisinin avlusunda bulunan tuvaletlerin yıkılmasının ardından daha da bir perişanlık yaşayan vatandaşlar, cami tuvaletlerinin de akşam ezanından sonra kapanmasıyla sorunlarının katlandığını söylüyor. Bölgedeki esnaf ise “Hadi biz neyse! Ya turistler” diyor.

TURİSTLER, TUVALET NEREDE DEDİĞİNDE ESNAF YOK DEMEYE UTANIYOR 

O esnaflardan biri de Sinan İkiler. Sinan İkiler  duyduğu utancı şöyle dile getirdi;  “Ben buradan büyükşehir belediye başkanımıza valimize sesleniyorum bir Urfalı olarak Urfa’nın başkenti koskocaman Haşimiye Meydanı’nda bir tuvaletimiz yok. Biz burada 24 saat açığız. Tüm lokantacılar açık. Turizm sezonundayız. Yabancılar soruyorlar “Tuvalet nerede” diye  yok diyoruz. Biz kendimizden utanıyoruz. Bir Urfalı olarak bir esnaf olarak biz burada yılların esnafıyız vallahi utanıyoruz. Bu bizim ayıbımız değil. Buradan yetkililere sesleniyorum, valimize, büyükşehir belediye başkanımıza Haliliye Belediye başkanımıza, Eyübiye Belediye başkanına hepsine sesleniyorum. Buna bir el atsınlar yazık günah. Niçin günah? Bir bayan, bir ufak çocuk tuvalete gidecek. Bize soruyorlar. Biz de yok demeye utanıyoruz. “

BEN BİR URFALI OLARAK UTANIYORUM 

Mehmet Yaşar Ensar ise “Bu utanca  dile getirmek için bir kelime bulamıyorum. Çok acı bir şey. Çok ayıp bir şey bu. Büyükşehir memleketi olarak ben şahsım utanıyorum. Çok zaruri bir ihtiyaçtır tuvalet. Her mevkide 3-4 tane olması lazım. Ben kendim Urfalı olarak utanıyorum.” İfadelerini kullandı.

YILLARDAN BERİ HİÇ BİR ZAMAN BURALARDA TUVALET OLMADI

Yıllardan beri bu rezilliği çektiklerini söyleyen Halil Güneşler “Yıllardan beri hiçbir zaman tuvalet olmadı.  2 tane vardı burada Mevlevihane Camisinin orada. Onu da yıktılar. Gelen insanlar perişan oluyor. Çok perişanlık çekiyoruz. Özellikle yabancı turistler adamlar nereye gideceğini bilmiyorlar. Biz yine neyse ama yabancılar bilmez. Özellikle bayanlar. Tuvalet sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bizim belediyemiz ne yapmaya çalışıyor ne yapmak istiyor?  Yazık değil mi bu insanlara?  Günah değil mi? Kardeşim camilerimiz belli bir saatten sonra zaten kapanıyor. Bu insanlar tuvalet ihtiyacı için nereye gitsin? Belediyemiz ve yetkililerin buna bir çare bulması lazım bir an evvel çözüm bulması lazım” dedi.

BURALARDA TUVALET OLMADIĞI İÇİN YAŞLILAR BAZEN KENDİNİ TUTAMIYOR 

İbrahim Tumbul ise “Kardeşim biz artık turist olduk. Urfa eski Urfa değil ki! Urfa’ya eskiden çok az turist gelirdi. Şimdi turistlerden Urfalılar azınlıkta kaldı. Bu turistler tuvalet ihtiyacını gidermek için zorlanıyor. Biz burada şahit oluyor. Tuvalet için camileri gösteriyoruz. Başka tuvalet yok çünkü.  İnsanlarda şeker hastalığı var, çeşit çeşit hastalık var. Buralarda tuvalet olmadığı için yaşlılar kendilerini tutamıyorlar. Tuvalet olmadı mı insan yaşayamaz. En azından seyyar tuvalet yapın. Ben burada sıkıştığım zaman direk bahçeye gidiyorum. Şimdi bahçede abdest aldım geldim. Belediyelerimizden ricamız buraya seyyar tuvalet istiyoruz. Urfalıyız kendilerinden tek ricamız bunu bir an evvel hal etsinler.” şeklinde konuştu.

Editör: Urfadasin Haber