Şanlıurfa’da 27 Haziran’da hasta yakınlarının saldırısına uğrayan doktor Şeyhmus Baraş, saldırganların serbest bırakılmasının ardından diplomasını yırtarak istifa etti. Tepkiler üzerine saldırganlar tekrar tutuklandı. 21 Temmuz’da görülen ilk duruşmada da saldırganların tutukluluk halinin devamına karar verildi. Davanın ikinci duruşması bugün (18 Ağustos) Viranşehir 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılırken, kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tahliyesine karar verdi.

“BU KARARI BEKLİYORDUM, ADALETİN İŞLEMEYECEĞİNİ BİLİYORDUM”

Medyascope’a konuşan Dr. Şeyhmus Baraş, kararın şaşırtıcı olmadığını, yargılama sürecini de güven verici bulmadığını belirtti. Baraş, hukuk sistemine inancını yitirdiğini söyledi: 

“Açıkçası bu kararı bekliyordum, öyle söyleyeyim. Adaletin işlemeyeceğini, adalet sisteminin bu ülkede çalışmadığını biliyordum. Duruşmanın kurgulanmış bir mahkeme gibi olması, bizim avukatımızın beyanlarının sürekli kulak ardı edilmesi, zabıta söylediklerinin sürekli özet halinde geçirilmesi, avukatım hâlâ beyan vermeyi beklerken bir anda savcının mütalaa vermesi, avukatıma beyan için iki dakikalık sürenin savcının mütalaasından sonra verilmesi… Yani sonucun ne olacağı önceden belli olan bir mahkemeymiş. Hukuk sistemine hiçbir şekilde inancı kalmıyor insanın.”

“SAĞLIK BAKANLIĞINA TEŞEKKÜR ETMEDİĞİM İÇİN SERBEST BIRAKILDILAR”

Baraş, yaşadığı olaydan beri doktorluk yapmadığını ve uzun bir süre de yapmayı düşünmediğini söyledi. 15 Eylül’de bir duruşma daha yapılacağını belirten Baraş, o duruşmada verilecek karara göre itiraz sürecini başlatacaklarını dile getirdi. Baraş’a göre, saldırganların serbest bırakılmasının nedeni, kendisinin sessiz kalmayıp hekim haklarını savunması ve Sağlık Bakanlığı’nı eleştirmesi:

“Olay başıma geldikten sonra çıkıp Sağlık Bakanlığı’na teşekkür etmeyip, canlı yayınlarda sistemi eleştirmemden sonra, birçok gazetede, televizyon kanalında, basın yayın kuruluşunda ailem hakkında ‘FETÖ’cü’ diye haber yapılmasından olayın buraya geleceği belliydi zaten. Çıkıp ilk gün ‘Sağlık Bakanlığı’na teşekkür ederim’ deyip konuyu kapatsaydım şu an tutuklu yargılanmaya devam edeceklerdi. Hekim haklarını savunmaya çalıştığım için, sistemi eleştirdiğim için süreç bu şekilde ilerledi.” 

NE OLMUŞTU?

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde özel bir tıp merkezinin acil servisinde çalışan doktor Şeyhmus Baraş, hasta yakınları tarafından darp edilmişti. Kendisini bir muayene odasına kilitleyerek saldırganların elinden kurtulan Baraş, zanlıların serbest bırakılmasının ardından diplomasını yırtarak istifa etmişti.
 

Editör: Urfadasin Haber