Sinir sistemini güçlendirmekten bunama gibi rahatsızlıkların önlenmesi için mutlaka her gün vücudunuza almanız gereken bu vitamin, özellikle şu besinlerde bulunuyor…
B12 vitamini vücutta oldukça az depolanır. Bu nedenle günlük olarak besinlerden alınması çok önemlidir. İşte B12 vitamini deposu besinler…
B12 VİTAMİNİ NEDİR?

B12 vitamini suda çözünebilmektedir.İçeriğinde kobalt minerali olduğundan kobalmin olarak da bilinir ve ortalama bir bireyin karaciğerinde 2 mg kadar bulunur. Kandaki alyuvarlar hücrelerinin üretimi, B12 vitamininden sağlanmaktadır. Sinir sisteminde elektriksel sinyal iletimini hızlandırır. Dışarıdan alınması gereken bu besinleri tüketirken fazla pişirmemeye özen göstermek gerekmektedir.
B12 VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?

Hafızayı güçlendirir

Hücre yapısını yenileyen ve daha uzun süre yaşamalarını sağlayan B12 vitamini, hafızayı güçlendirmesinin yanında öğrenmeyi de kolaylaştırır.
Sinir hücrelerinin besler

Düzenli olarak yeterli miktarda B12 almak, sinir hücrelerini yeniler ve onarır. Aynı zamanda nörolojik rahatsızlıkların önüne geçilmesine de büyük destek olur.
Diğer yararları ise şöyledir;

Cilt, saç ve tırnak sağlığını korumada oldukça önemlidir.

Kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasını engeller.

Felç ve inme riskini azaltır.

Yüksek tansiyonu düşürür ve sağlıklı bir seviyede kalmasını sağlar.
B12 EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Halsizlik, enerjide azalma
Aşırı sinirli olma
Görme bozuklukları
Sindirim sisteminin düzgün çalışmaması, kabızlık gibi sorunlar
İştahta azalma, istemsiz kilo kaybı
El ve ayak bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma hissi
Cildin donuk veya sararmış görünmesi
Sürekli aşırı yorgunluk hali
Nefes almada güçlük, nefes darlığı
Ağız ve dilde yaralar çıkması
Denge hissinin bozulması, koordinasyonunda bozukluk
Psikolojik sorunlar, depresyon belirtileri
Hafıza kaybı ve unutkanlık
Saç dökülmesi
Kalp çarpıntısı
Mide bulantısı
B12 DEPOSU BESİNLER

Karaciğer ve dalak gibi sakatatlar

Uzmanlar haftada 2 defa sakatat tüketiminin B12 eksikliğini büyük oranda giderdiğini açıklamıştır. Özellikle kuzudan elde edilen karaciğer ve böbrek, en yüksek B12 seviyesine sahip besinler arasında yer alır. Sakatat tercihinizi danadan yana da kullanabilirsiniz ancak 100 gram kuzu ciğerinde günlük ihtiyacınız olan B12 vitaminin 13 katı bulunurken dana ciğerinde ise bu oran 3 katıyla sınırlıdır.
Karides gibi kabuklu deniz ürünleri

Kabuklu deniz ürünleri, sakatat sevmeyenlerin güvenle tüketebileceği bir kaynaktır. Örneğin 100 gram istiridye günlük ihtiyacınız olan B12 vitaminin 2 katını sağlarken vücuttaki demir emilimine de katkıda bulunur.
Aynı zamanda iyi birer antioksidan kaynağı olan kabuklu deniz ürünlerini suda haşlayıp bu suyu da hem yemeklerinize lezzet vermek hem de yararlarından faydalanmak için kullanabilirsiniz.