Yaşlı, genç ve çocukların ailece şalenin akıntısına karşı yürüyüp saferi yaparken şelaleden inişlerinde tehlike dolu anlar yaşıyorlar. Yaşlıların çocukluğunu yaşadığı tırmanma esnasında renkli görüntüler oluşuyor.

Şanlıurfa merkeze 60, Bozova ilçe Merkezine 22 kilometre uzaklıktaki Fırat Şelalesi, yöre halkının ilgisini çekse de yetkililerin dikkatini çekmiyor. 

bozova şalele

Atatürk Barajı çıkış ağzında yer alan şelalenin Adıyaman il sınırları içinde olduğu için Bozova Belediyesi her hangi bir çalışma yapmıyor. Şelaleyi ise daha çok Şanlıurfalılar kullandığı için Adıyaman İl Özel İdaresi de her hangi bir girişimde bulunmuyor.

‘ÇÖPLER KOKUNCA ZİYARETÇİLER AZALIYOR’

Her yıl birçok kez şelaleyi ziyaret ettiğini belirten Kadir Acıoğlu, “Doğa harikası şelalenin bu halde olması herkes açısından utançtır. Bu tür yerler zaten çok az buralarda ama buna da kurumlar sahip çıkmıyor. Kaç aylık çöp birikmiş ve bu çöpler her geçen gün daha çok kokuyor. Koktuğu için artık insanlar gelip burayı kullanamayacak. En önemlisi de bu şelale ve doğa gittikçe kirlenecek. Bir alana bırakılan çöpler kimse almadığı için esen rüzgarla etrafa yayılıyor” dedi.

bozova şalele2

ADIYAMAN’A KAYITLI AMA BOZAVA’YA DAHA YAKIN
Bozova ilçe merkezine 15 kilometre, Adıyaman merkeze de 60 kilometre mesafedeki bölge, resmi olarak Adıyaman il sınırları içinde bulunuyor. Tapu sorgulamasında, Adıyaman Merkez Akdere köyü sınırları içinde Milli Emlak’a bağlı bir ana taşınmaz olarak görünüyor. Şelaleye daha çok Urfa’dan ziyaretçi gidiyor. 

BOZOVA BELEDİYESİ: ŞELALE BİZİM DEĞİL

Bölge için “Sorumluluğumuzda değil” diyen Bozova Belediyesi resmi web sitesinde yaptığı açıklamada, bölgenin Adıyaman İl Özel İdaresi’nin denetiminde olduğunu belirtti. Daha önce alanı temizlediklerini ama çöp temizleme ve benzeri işlerin kendi sorumluluklarında olmadığını ifade etti.

‘ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM ÇALIŞMA YAPACAĞIZ'

Konuya ilişkin Adıyaman İl Özel İdaresi yetkilileri, söz konusu alanın resmi olarak kendi sınırları içinde olduğunu kabul etti. Yetkililer, bu ve benzeri bölgeleri korumaya dönük çalışmalarının olduğunu, önümüzdeki dönem hayata geçireceklerini söyledi.

‘KURUMLARI GÖREVLERİNİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ’

Bozova şelalesi su yönünden fakir olan bölgedeki sayılı birkaç kaynaktan birisi. Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Urfa Çevre Mühendisleri Temsilcisi Nedim Çiçek, mevcut durum nedeniyle su kaynağının kirlendiğini belirtti. Çiçek, “yetki karmaşası” nedeniyle oluşan denetimsizliğin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Bu kötü manzaraya derhal son verilmesi gerektiğini belirten Çiçek, “Normalde böylesi bir doğa güzelliğini kendi sınırlarına katmak için mücadele etmesi gereken kurumlar, şaşırtıcı bir şekilde bu güzelliği çöpe, tahribata terk etmiş durumdalar. Devlet kurumlarının ve belediyelerin bir araya gelerek buraya gereken ilgiyi gösterip sahip çıkması gerekiyor.  Kurumları görevlerini yapmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 

Editör: Urfadasin Haber