Kapılarını 3 Aralık’ta açan ve 11 Aralık 2022 tarihine kadar devam edecek olan İstanbul TÜYAP Kitap Fuarında, ALFA Yayınları salon 3, Stand: 359’da yerini aldı.

Son yazdığı ve ALFA yayınlarından çıkan “Yıldız Mahkemesi” kitabıyla ses getiren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Şanlıurfaİbrahim Çiçek, İstanbul TÜYAP Kitap Fuarında yayın evinin standını ziyaret etti. 2022 yılında ALFA Yayınlarından çıkan “Yıldız Mahkemesi” kitabının İstanbul TÜYAP Kitap Fuarında yayın evi tarafından yer verilmemesine şaşıran İstanbul Cumhuriyet Savcısı Şanlıurfalı İbrahim Çiçek, sosyal medya hesabından sitemli paylaşımda bulundu. 

Şanlıurfalı hemşerisi Faruk Bayrak’a ait olan ALFA Yayınları Yayın evinin böyle bir şey yapmasına anlam veremeyen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Şanlıurfalı İbrahim Çiçek,  “İstanbul Kitap Fuarında, kitaplarımın standa ALFA Yayınları yetkililer tarafından konulmadığını tespit ettim. Oysa “Yıldız Mahkemesi” isimli kitabım 2022’de basıldı. Buna hiçbir anlam veremedim.” dedi.

Cumhuriyet Savcısı Şanlıurfalı İbrahim Çiçek, meşhur Yıldız Mahkemesi'nin dosyasını yıllar sonra açmış, bir hukukçu gözüyle davayı ve delilleri incelemiş ve yakın tarihin önemli olayları hakkında farklı bir noktaya ulaşmıştı.

İBRAHİM ÇİÇEK, 2 ÖNEMLİ KİTABINDA DA SORULARA CEVAP ARIYOR

Savcı Çiçek’in, İstanbul Adalet Sarayı'ndaki odasının penceresi, Abide- i Hürriyet Parkı'na bakıyor. Burası Çiçek'in deyimiyle İttihat Terakki'nin anıtkabiri. Pencereden görünen ilk mezar Mahmut Şevket Paşa'ya ait. Çiçek birkaç yıl önce Alfa Kitap'tan yayınlanan Mahmut Şevket Paşa Suikastı kitabında, 11 Haziran 1913'te Beyazıt Meydanı'nda çapraz ateşe alınarak öldürülen Paşa'ya düzenlenen suikastın perde arkasını anlatmış, bu olayın arkasındaki sır perdesini aralamıştı.

Savcı Çiçek'in penceresinden görünen diğer bir mezar ise ilk anayasamız Kanuni Esasi'yi yazan, Ziraat Bankası'nı kuran, Tanzimat reformlarını gerçekleştiren kuşağın öne çıkan devlet adamlarından olan ve yaptığı icraatlerle hep anılan Mithat Paşa'ya ait. İbrahim Çiçek'in yine Alfa Kitap'tan yeni çıkan kitabı da Mithat Paşa'nın yargılanıp idama çarptırıldığı meşhur Yıldız Mahkemesi. Malum Yıldız Mahkemesi tarihçiler arasında bir tartışma konusu. Çiçek bu yargılamaya bir hukukçu gözüyle bakıyor.

Osmanlı arşivlerinde bulunan yargılama dosyasını sayfa sayfa inceleyerek bu mahkemenin hikayesini anlatıyor. Yıldız Mahkemesi, sıradan bir mahkeme değil. Yakın tarihimizin önemli yargılamalarından biri. Sultan Aldülaziz'in tahtan indirilmesi, ölümü, V. Murat'ın tahta çıkarılması, sonrasında onun hastalanması ve 2. Abdülhamit'in tahta çıkarılmasıyla ilişkilendirilen bir sürecin sonunda bu mahkeme kuruluyor.

O dönemden günümüze kadar gelen sorular da hâlâ cevaplandırılmış değil. Mesela intihar ettiği söylenen Sultan Abdülaziz öldürüldü mü yoksa gerçekten intihar mı etti? Mahkeme sonrası idam cezasına çarptırılan Mithat Paşa, 2. Abdülhamit tarafından affedilip Taif'e gönderilip orada öldürülmesi emrini 2. Abdülhamit mi verdi? Bu iki soru günümüze kadar tam anlamıyla cevaplandırılamadı.

Cumhuriyet Savcısı İbrahim Çiçek, kitabında bir hukukçu titizliği ile tarihçilerin bir türlü cevabını bulamadığı bu gibi sorulara cevap arıyor.

Editör: Urfadasin Haber