Şanlıurfa'da Osmanlı döneminden kalma iş hanları ve çarşılardan oluşan eski ticaret merkezleri, Eyyübiye'deki tarihi Balıklıgöl yakınlarında yoğunluk gösteriyor.

bakırcılar çarşısı

Şanlıurfa'nın tarihi Kazancılar Çarşısı'nda bakır işlemeciliği yapan ustalar, teknoloji ve yoksulluk nedeniyle mesleklerini sürdürmekte oldukça zorlanıyor. Bakır ustaları, zamana inat çarşıda bulunan bazı dükkanlarda çekiş seslerini susturmuyor. Bunlardan biride 73 yaşındaki bakırcı ustası Mehmet Çiftçi. 12 yaşından itibaren bakıra çekiç sallayan Mehmet Çiftçi’nin, el işlemesi bakır kahve fincanları hem yerli hem de yabancılar tarafından ilgi görüyor. Mehmet Çiftçi, kente günübirlik gelen yerli yabancı turistlerin, Urfa hatırası olarak bakır hediyelik eşyalar tercih ettiğini söylüyor.

bakırcı mehmet çiftçi

PARA KAZANMAK İÇİN DEĞİL VAKİT GEÇİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUM

Mehmet Çiftçi urfadasın haber sitesine yaptığı açıklamada “12 yaşında bu mesleğe başladım. Biz 3 kardeştik. 12 Yaşında geldim burada çırak olarak başladım sonra kalfa oldum. Askerliğimi yaptıktan sonra dükkana ortak oldum. Yıllardır da usta olarak bakıra çekiç sallıyorum. Benim devrimin bakırcı ustalarının hepsi vefat etti. O kuşaktan bir tek ben kaldım. Burada şuan para kazanmaktan çok vakit geçirmek için çekiç sallıyorum. ”dedi.

Bu arada Bakırcılar Çarşısında bakır hediyelik eşyaları sadece özel günlerde ve işyeri açılışında satılıyor. Eskiden mutfakların gözdesi olan bakır eşyalar, günümüzde teknolojiye yenik düşünce bakır ustaları da hediyelik eşya satışlarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Ustaların elinde şekillenen bakır kabartmalı duvar saatleri ve levhalar ise işyeri açışlarında satın alınıyor.

bakır kaplar

BAKIRCILAR ÇARŞININ YAPILIŞ TARİHİ

Öte yandan Bakırcılar Çarşısı, her biri 15'er çapraz tonozla örtülü iki kapılı çarşıdır. Çarşı, 1887 yılında Hartavizâde Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çarşılarda sağlı sollu dükkânların kapılarının üzerinde karşılıklı olarak aydınlatma pencereleri yer alır. İnşa edildiği yıllarda halı, kilim, keçe ve benzeri yaygıların satıldığı yer olarak kullanılmıştır. Bir ara yemenici pazarı olarak kullanılmış ve son olarak bakırcı esnafına tahsis edilmiştir.
 

Editör: Urfadasin Haber