Yağışlar yüzde 50’nin üstünde azaldığına dikkat çeken Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik,  sıcaklık ise yüzde 100 arttığını ve  hububatta büyük tehlikenin beklendiğini aktardı.

Türkiye’de buğday üretimin yüzde 5.8’nin yapıldığı Şanlıurfa’da 2023 Ocak’ın ayının sonuna gelinmesine rağmen yağışların yeterli olmadı.
Türkiye’nin Hububat üretiminde önemli bir paya sahip olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçilerin endişeli olduğunu anlatan Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Abdullah Melik, “Son 3 yıldır ciddi bir Kuraklık yaşıyoruz.

Özellikle Şanlıurfa’da ekim ayında toprağa 1.4 kilogram yağış düştü. Bu kasımda 81 kilogram aralıkta ise 51 kilogram oldu. Bu yıl Şanlıurfa’da 3 milyon dönüm araziye buğday, 1.5 milyon dönüm araziye mercimek, 900 bin dönüm araziye ise arpa ekildi. Az yağış olmasına rağmen çimlenme sağlandı ancak önümüzdeki günlerde bunların boy vermesi ve tanelenmesi için yağış lazım.

Özellikle bölgemizde erkenden havalar ısınıyor. Havalar ısınmadan beklediğimiz yağışlara kavuşmak istiyoruz. Yoksa bitkiler yeterli gelişimi sağlayamaz. Bizim için önemli olan o” ifadelerini kullandı.

Yağışsız günlerin bu şekilde devam etmesi halinde rekolte kaybının yüzde 70-80’e ulaşabileceğini aktaran Abdullah Melik,  “Zira Doğu Anadolu’da kar yağmadığı için barajlar da boş. En büyük barajlarda bile doluluk yüzde 30’larda.

Çiftçi sulama yapmak istese de yapamayacak. Su bulan da enerji maliyetinden ötürü tercih etmeyecek. Normalde 3 birim su isteyen tarlaya yüksek maliyet ödemek istemeyen çiftçi bir birim su verecek. Zaten üretici girdileri çok yüksek. Sonuç olarak rekolte yine düşük kalacak. Rekoltenin düşük kalması da market raflarında yüksek fiyat demek. Umarız yağışlar daha fazla gecikmez” diye konuştu.
 

Editör: Urfadasin Haber