Göbeklitepe hayat ile ölümün göbek bağı, ikisi arasındaki geçişin dehliziydi. Göbeklitepe hayatlar harmanıydı. Mezopotamya geleneğine göre insan "yerin göbeğinde" biçimlendirilmiş, burada aynı zamanda Dur-an-ki, "gök ile yer arasındaki bağlantı" da bulunuyor.

Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'de, 2010 yılında akşam bulunan sabah kaybolan Neolitik döneme ait heykel 13 yıl oldu halen bulunamadı.

Göbeklitepe'de bir arkeolog, jandarmayı arayarak yeni bulunan bir heykelin çalınmış olduğunu tespit ettiklerini bildirmesinin üzerinden tam 13 yıl geçti.Hangi memlekette hangi gizli ellerde olduğu bilinmeyen heykelle ilgili gizem devam ediyor.

Çalınan ve ''Üzerinde ayaklı hayvan figürü olan insan başı'' eserin, 40 santimetre boyunda, 25-30 kilogram ağırlığında olduğu tahmin ediliyor.

Bu arada olayın yaşandığı gün, konuyla ilgili bilgi almak ve çekim yapmak için bölgeye giden basın mensuplarına, kazı alanındaki işçiler engel olmuş, yetkililer ise olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçınmıştı.

Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.
İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.

Kazı çalışmalarında şimdiye kadar neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü ''T'' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu.
 

Editör: Urfadasin Haber