Meyan kökü şerbeti özellikle ergenlik dönemlerinde baş gösteren sivilcelere karşı güçlü bir savaş veriyor. İdrar söktürücü etkisi de bulunan meyan kökü; midedeki ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına fayda sağlar. Meyan kökü bitkisiyle ilgili tüm detaylar haberimizde…
Baklagillerden olan meyan kökü bitkisi, sulak ve nemli yerlerde yetişen bir türdür. Kökeni çok eski yıllara dayanan meyan kökünün yapraklarının şekli kanata benzemektedir. Hastalıklara şifa olan bu meyan bitkisinin kökünden elde edilen şerbeti özellikle yaz aylarında oldukça tercih ediliyor.
MEYAN KÖKÜ ŞERBETİNİN FAYDALARI...

- İçerdiği kumarin bileşeni vücuttaki iltihaplı hücreleri kısa sürede temizler. Bu yüzden özellikle kış aylarında artan ses kısıklığı, balgam ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklara iyi gelir.

- Hastalıklara bağlı gelişen ani ateşlenmeye karşı tahriş olan hücreleri yeniler. Aynı zamanda kemik ve eklemlerde oluşan ağrıları da dindirir.

- Meyan kökü şerbeti özellikle ergenlik dönemlerinde baş gösteren sivilce, akne ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıklara karşı güçlü bir savaş mücadelesi verir. Kış aylarındaki soğuk algınlığı grip ve nezle gibi hastalıklarla mücadele gösterir.

-Ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı etkisi de vardır. İdrar söktürücü etkisi de bulunan meyan kökü, midedeki ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına fayda sağlar.
-Sıcak havalarda buzla servis edilip içilen bu şerbetin faydaları dikkat çekiyor.

- Uzmanlar genellikle ağız içi yaralarda meyan kökünün kaynatılan suyu ile gargara yapılmasını tavsiye eder. İltihabı kısa sürede söktüğü için idrar yolu ile tüm iltihaplı hücreleri atar. Bunu yaparken mide asidini de düzenler ve bağırsaklardaki parazitleri de azaltır.

- Cildin deformasyona uğrayan bölgeleri içinde doğal ilaç olan meyan kökü özellikle akne ve sivilce tedavilerinde kullanılabilir. Bunun yanı sıra sedef hastalığının tedavisinde de etkili olduğu bazı uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
- Yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerin neden olduğu kabızlık gibi problemlerin çözümünde de etkili olan meyan kökü aynı zamanda sürekli yaşanan kramp durumlarında da etkilidir.

- Antimikrobiyal, antioksidan ve tonik özellikleri sayesinde karaciğerde biriken toksinleri kısa sürede temizleyerek vücutta yağ birikimine engel olur. Bunun yanı sıra yatıştırıcı özelliği sayesinde kronik yorgunluğu ve stres durumlarını azaltarak sinir sistemini korur.

MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ NE İŞE YARAR?

Mide ve bağırsakların işlevselliğini korur. Güçlü bir idrar söktürücüdür. Her 4 kişiden 2'sinde görülen böbrek ya da mesanedeki taşı düşürmede etkilidir. Üst solunum yolları hastalıklarından tahrip olmuş boğazın tahribatını azaltır. Aynı zamanda balgam söktürücü özelliği sayesinde boğaz ve sinüs yollarını temizler.
MEYAN KÖKÜ ÇAYI NASIL YAPILIR?

4 bardak sıcak suyun içerisine 4 tatlı kaşığı meyan kökü koyup karıştırınız daha sonra 10 dakika da kaynattıktan sonra demlenmeye bırakınız. Kullanacağınız alana göre ılık ya da soğuk tüketiniz. Gün içerisinde bir bardak tüketebilirsiniz. Aç ya da tok fark etmez.
MEYAN ŞERBETİ TARİFİ

MALZEMELER

1 kök meyan kökü
3 litre su

YAPILIŞI

Eğer meyan kökü şerbetini akşamleyin hazırlıyorsanız, meyan köklerini beklemeye almak için sabaha kadar bekletmelisiniz. Suyu tencereye alın üzerine kökleri koyun. 1,5 saat kadar suda bekletmeniz yeterli olacaktır. 1.5 saat bekledikten sonra meyan kökleri lifleri tencerenin içinden sıkılarak alın. 

Daha sonra bir süzgeçle süzerek bir kaba boşaltın. Tamamen meyan kökü şerbeti olması için meyan kökleri tülbentten geçirilerek iyi bir şekilde süzün.

Bu süzme işlemi bir kez daha tekrarlanılarak meyan kökü şerbeti içinde tortu ve yabancı madde olmasını engellemiş oluruz.

Meyan kökü şerbeti hazırlarken buradaki püf noktası, meyan kökü şerbetinin dibinde tortu birikmemesidir.

Şişelere doldurulduktan sonra meyan kökü şerbeti tüketime hazırdır

Editör: Urfadasin Haber